Helyi közélet

2008.03.06. 06:56

Műhibaperek: nincs takargatnivaló

<p>Debrecen, Berettyóújfalu – Bárki láthatja március végétől, mennyi műhibapert indítottak egy-egy kórház ellen, szerte az országban – a hónap végétől ugyanis az interneten hozzáférhetővé válik ez a lista.</p>

– Csak a jogerős bírósági ítéleteket van értelme a világhálón közzétenni – tolmácsolta az intézmény vezetésének véleményét a döntéssel kapcsolatban Szentgyörgyi János, a Kenézy-kórház sajtóreferense.

Megjegyezte, pusztán a perek száma minden bizonnyal nem ad valós képet egy-egy kórház szakmai színvonaláról, hiszen kisebb intézményben kevesebb, míg nagyobban vélhetően több lehet a kifogásolt esetek száma. Az sem mindegy, milyen profilokat működtetnek, hiszen vannak olyan szakmák – ilyen például a szülészet vagy a traumatológia –, amelyek esetében nagyobb az esély arra, hogy orvosi műhiba történjen.

Ugyanakkor azt sem találják helyénvalónak, hogy egy-egy indulat szülte feljelentés miatt – mely később alaptalannak bizonyul – pellengérre állítsanak egy

kórházat.

Mint Szentgyörgyi János hozzátette, a Kenézy-kórház múlt év decemberében – mint intézmény – jogutódlás nélkül szűnt meg, azóta gazdasági társaságként működik. Az újonnan alakult Kenézy Kórház Kft.-nek nincs műhibapere, a korábbi időszak ilyen jellegű ügyeit a fenntartó megyei önkormányzat viszi tovább, intézésükkel ügyvédi irodát bízott meg.

Tíznél kevesebb

– A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának tevékenysége eddig is nyitott, átlátható volt, ezért az új szabályozás nem hoz lényeges változást – jegyezte meg Paragh György centrumelnök.

A DEOEC betegellátásában gyakran fordulnak elő súlyos, hosszan tartó kezelést igénylő esetek, melyek egy részében – annak ellenére, hogy a legkorszerűbb eszközöket alkalmazzák – a beavatkozások nem vezetnek gyógyulásra – folytatta.

Ilyenkor megeshet, hogy a betegek vagy a hozzátartozók úgy érzik, nem kaptak meg minden lehetséges segítséget. A panaszos a betegjogi képviselőhöz fordulhat, és a DEOEC etikai bizottsága is kivizsgálja ezen ügyeket. Az intézmény jogi képviselői is felveszik a kapcsolatot az érintettel. Amennyiben a megbeszélés ellenére fennáll a kártérítési igény, szakértői bizonyítás alapján dönt a bíróság, és számos esetben megegyezéssel lezárhatók a perek – fejtette ki Paragh György.

A kártérítési igények száma tíz alatt van az utóbbi esztendők átlagát tekintve, számuk stagnál. Az intézményben évente közel 2 millió esetet látnak el – tette hozzá a centrumelnök. Megjegyezte: a kártérítési igények jellemzően nem az orvosi eljárásokra, beavatkozásokra vonatkoznak, hanem a tájékoztatási kötelezettség hiányosságait vetik fel.

Éppen az ezt illető bírósági elmarasztalások miatt a DEOEC – minden klinikáját érintő – előadássorozattal készíti fel az orvosokat ezen kötelezettségük betartására.

A bulvárból tudhatják

– Az emberek eddig is tisztában voltak ezek a perekkel, hiszen a bulvársajtó beszámolt az esetekről – válaszolta kérdésünkre Bulyovszky István, a Berettyóújfalui Területi Kórház igazgatója. Akit érdekelt ez a téma, minden további nélkül megtudhatta, sőt még részletesebben is, mint ahogy a lista vélhetően tartalmazza majd – tette hozzá, megjegyezve, aligha mondhat sok újat az említett internetes dokumentum.

– Nem tartunk a nyilvánosságtól – felelte a Napló érdeklődésére a főigazgató. – Ha valamit elrontunk, azért vállaljuk a felelősséget – jelentette ki. Jelenleg nincs műhibaper folyamatban az újfalui kórház ellen – tudtuk meg tőle –, s az utóbbi két és fél évben, amióta ő a főigazgató, nem volt ilyen ügy.

Kapcsolódó anyagok:

  • Hiba lehet a műhibaper lista
  • Betegverő orvos Csepelen
  • Műtét közben aludt el az orvos
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában