Helyi közélet

2008.03.27. 06:40

Meg kéne gondolni a visszaállamosítást

<p>Debrecen - A rendszerváltás idején az akkori mezőgazdasági termelőszövetkezetek tulajdona az akkori vezetők, párttitkárok kezébe került. A vállalatok vezetői csődbe vitték az üzemeket, hogy a dolgozók verítékén összehozott vagyonokat fillérekért megkaparinthassák.</p>

Röviden magamról: 1953-ban születtem, vagyis 54 éves múltam. Nincsen kimagasló iskolai végzettségem, csupán 8 általános és 3 év ipari. Gyerekkorom óta nagyon szeretem a történelmet, azóta sokat olvasok ilyen jellegű könyveket. Viszont van két jó szemem és élettapasztalatom.

Úgy érzem, tudnék a kormánynak abban segíteni, hogyan lehetne az ország pénzügyi helyzetét gyorsan és igazságosan rendbetenni. Volt már az országunk nagyobb bajban is. IV. Béla két év alatt politikailag és gazdaságilag is rendbe tette, igaz, akkor más volt a helyzet.
Azt javaslom, tekintsünk vissza a 90-es évek elejére! Én Hajdúnánáson élek, de ugyanaz a helyzet a környező falvakban, megyékben, sőt az egész országban is. A rendszerváltás idején az akkori mezőgazdasági termelőszövetkezetek tulajdona az akkori vezetők, párttitkárok kezébe került, akik földbirtokosok lettek.

Az akkori vállalatok vezetői csődbe vitték az üzemeket, hogy a dolgozók verítékén összehozott vagyonokat fillérekért megkaparinthassák. Ezek az emberek nem öltek, nem gyújtogattak, de legalább annyi kárt csináltak az országnak, mint annak idején a mongolok.

Javaslatom: ezeknek a bankszámláit azonnal zárolni, vagyonukat államosítani, majd azt újra értékesíteni és minden rendben lesz.
Kiskorom óta mindig azt hallom, még várni kell pár évet és és minden jó lesz. De nem is igazán magamért, hanem gyermekeimért, a születendő unokáimért aggódom.

Magyarországon legelőször 1918-ban a Károlyi-kormány Szamueli Tibor és Kun Béla segítségével hirdette az Új Magyarországot. Mi lett a vége...? Az Őszirózsás forradalom.

Aztán jött a következő „világmegváltó”, 1952-ben Rákosi Mátyás. Mindkét kormány ugyanazt a nagy hibát követte el, hogy a bérből és fizetésből élő emberek életét ellehetetlenítette.
Jelen helyzetben magam is úgy látom, a magyar néppel nem lehet tovább kísérletezni, mivel már így is a tűrőképessége határán van.
Kanda Miklós, Hajdúnánás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában