Helyi közélet

2008.03.20. 08:07

Korszerű tudással a környezetért

<p>Debrecen - A pályázatban a 140 éves debreceni agrár felsőoktatást képviselő Mezőgazdaságtudományi Kar és a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara garanciát jelent a vállalt tevékenységek magas színvonalú megvalósítására.</p>

A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrum Mezőgazdaságtudományi Kara „A környezetgazdálkodási mérnöki, illetve a természetvédelmi és vadgazda mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása HEFOP-3.3.1-P.-2004-09-0071/1.0 projekt” címmel több, mint 300 millió forint támogatással rendelkező pályázatot koordinál. A projektről Kátai János dékánnal beszélgettünk.

Garanciát jelent

Elmondta, hogy a pályázatban az idén 140 éves debreceni agrár felsőoktatást képviselő Mezőgazdaságtudományi Kar és a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara garanciát jelent a vállalt tevékenységek magas színvonalon történő megvalósítására. A projektben megvalósult tevékenységek a következők.

Tantervfejlesztés: a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a természetvédelmi mérnöki BSc alapszakok tantárgyi programjainak, az egyes tantárgyak előadás anyagainak áttekintése, fejlesztése.

Átjárhatóság: a feladatterv keretében a két BSc alapszakhoz kapcsolódó felsőfokú szakképzések (hulladékgazdálkodási technológus, gyógy- és fűszernövény termesztő és feldolgozó technológus) felmérését végezték el. Lényeges a szakok közötti átjárhatóság meghatározása.

Egységes tankönyvek fejlesztése: a szakokon közösen használható, valamint szakspecifikus tananyagok kidolgozása. A projektben 14 tankönyv készült el az érintett tudományterületeken. E-learning: e-learning tananyagok kidolgozását, technikai kivitelezését végezték el.

Pontról-pontra

Könyvtárfejlesztés: a szakok által képviselt tudományterületekhez kapcsolódó szakkönyvek beszerzése és bevezetése az oktatásba. Oktatási infrastruktúra fejlesztés: korszerű szaklaborok, előadók és terepgyakorlati háttér kialakítása az eszközállomány fejlesztésével, új eszközök beszerzésével.

Kompetenciák tartalmi értékelése és fejlesztése: A hulladékgazdálkodási technológus és a gyógy- és fűszernövény termesztő és feldolgozó technológus felsőfokú szakképzések, valamint a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a természetvédelmi mérnöki BSc alapszakok kompetenciáinak értékelése és továbbfejlesztése.

Minőségirányítás: az ISO 9001:2001, az ISO 14001:2004, valamint az EFQM modell alapján történő minőségirányítási tanúsítványok megszerzése a cél. A projekt eredményeinek terjesztése: ismertetőanyagok és a szakokhoz kapcsolódó képzési tematikák magyar és idegen nyelven történő megjelentetése, szakmai konferenciák szervezése és eredményeinek ismertetése. Honlap készítése.

A környezetgazdálkodási mérnöki, illetve a természetvédelmi és vadgazda mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása. HEFOP- 3.3.1-P.-2004-09-0071/1.0 projekt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában