Helyi közélet

2008.03.27. 17:45

Kiállítás Debrecenben - újra értelmezett motívumok

<p>Debrecen – Különleges kiállítást nézhetnek meg azok, akik szombatig betérnek a Mű-Terem Galériába. Mészáros Éva divattervező, textilművész „A magam módján” címmel mutatja be a nagyközönségnek munkássága legkiemelkedőbb darabjait. <dia width="900" height="700" alt="Mészáros Éva kiállítása 2008.03.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/M_sz_ros__va_ki_ll_t_sa_2008_03_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Mészáros Éva kiállítása 2008.03.27." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Meszaros-eva-kiallitasa_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A színvilágukban, és motívumaikban is a hagyományos magyar öltözeteket értelmezi újra a tervező a ruhakölteményeiben.

– Minden darab egy történet; az egyik kedvencem székely asszonyokhoz kötődik, akik betévedtek a tervező szalonba, és csodálatos hímzett anyagokat hoztak, ez ihletett meg – mesélte Mészáros Éva, aki többek között tervezett már a Malévnak és a rendőrségnek is formaruhákat.

Különleges öltözeteit különböző technikákkal készítette, de mindig a kor divatjának megfelelően. Mint mondta, kerülte a bonyolult hímzéseket, mely a tradícionális ruhákra olyan jellemző volt. Inkább nyomott mintákkal, rátétekkel, festett rétegezett anyagokkal helyettesítette ezeket.

 De nemcsak ebben, hanem formájukban is különlegesek kreációi. Vannak újraértelmezett ingruhák, kabátok, kaftánok, köpenyek. Színvilágában a pasztelltől a harsány színekig minden megtalálható, igazodva az éppen ihletet adó motívumvilág eredeti mintáihoz.
- F. Á. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában