Helyi közélet

2008.03.28. 06:25

Debreceni csatornázás: az alacsony ár is lehet reális

<p>Debrecen – Lassan halad, sőt le is állt a csatornázási munka a Tócóskertben, ami pedig elkészült, annak a minősége kifogásolható - írta Szabó István debreceni lakos a Naplónak a közelmúltban.</p>

Bírálatára Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója reagált. Nem hivatalból, inkább csak a szakmai magánvéleményét osztotta meg a Napló zárt levelezési fóruma, az Agóra olvasóival.

Ányos József ugyanis szakértőként részt vett a benyújtott pályázatok véleményezésében. A február 20-i megjelenésben idéztük levelének azt a részét, mely szerint a nyertes Vertikál-D túl olcsón vállalata a munkát, az ebből következő problémák miatt pedig a vezetőnek nem jut elég ideje a kivitelezés részleteivel foglalkozni.

Szabó István ezután felvetette, hogy ismert közbeszerzési gyakorlat szerint a pályázók közül a legalacsonyabb és a legmagasabb ajánlatot adót az első körben ki kell zárni.

Gulyás Ferenc hozzászóló többek között a bírálók felelősségét kérte számon, hiszen ők a benyújtott kalkulációt és egyéb dokumentumokat szakmailag megalapozottnak és reálisnak találták.
Felvetéseikre Ányos József ismét részletes választ, magyarázatot adott, kifejtve péládul, hogy a legalacsonyabb és a legmagasabb árajánlattevő kivételét, mint „praktikusnak tűnő megoldást az unió nem támogatja, mert az az érdeke, hogy a legkevesebb pénzből a legtöbb létesítmény valósuljon meg. Az alkalmasságot más módon írja elő bizonyítani.

A Szabó úr által javasolt megoldást ma már mindenki óvatosan kezeli, mert egyértelműen kimutatható, hogy ez a technika árfelhajtó, sőt kartell veszélyeket generál”.

Ányos József a csatornázási gondokat boncolgató levélre válaszolva kitért arra is, mi történhet, ha elutasítják a legalacsonyabb árat tartalmazó pályázatot: „Ennek folytatásaként a vesztes pályázó megtámadta volna a döntést, és a bíráló bizottságnak be kellett volna bizonyítani, hogy az ajánlott árból nem lehet a munkát megcsinálni. ... ez szinte lehetetlen dolog lett volna”.

 Hozzátette: a gyanúsan alacsony ár érzékelése után a bekért dokumentumok alapján megvalósíthatónak tűnt a pályázat, bár helyenként nem szokványos gyakorlatot tükrözött. „A szakmai véleményem felelősségét továbbra is vállalom”– szögezte le.

  • Mégsem épül Lidl a Tócóskertben?
  • Gödör az úton, „árok” a parkolóban
  • Megbénulhat a közlekedés Debrecenben
  • Csatornázási csõd a Tócóskertben
  • Ön hogy éli meg a csatornázási munkálatokat a Tócóskertben ?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában