Helyi közélet

2008.03.19. 17:50

Csatornázási csőd a Tócóskertben

<p>Debrecen - „Egy éves évfordulójához közeledik a város feldúlása csatornaépítés címén. ... A munka nem csak lassú ... az elkészült létesítmény külső megjelenésében is minősíthetetlen. <dia width="850" height="630" alt="István úti csatronázás 2008.03.19."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Istv_n__ti_csatron_z_s_2008_03_19_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="István úti csatronázás 2008.03.19." /></a></dia></p>

Félrebillent fedlapokat, helyre nem állított járdákat lát, aki erre jár. ... Ki fizeti ezt a munkát? Csak nem pályázaton nyert pénzt öntünk a csatornába?” – vetette fel a Napló zárt levelezési fórumán, az Agorában Szabó István.

A levelező csoportnak tagja Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, aki szakértőként részt vett a kivitelezési pályázatok értékelésében. Azonnal reagált tehát Szabó István soraira. Mint megtudtuk, közbeszerzési pályázaton nyerte el a munkát a Vertikál-D nevű debreceni vállalkozás.

A 6,4 millió eruós ajánlata 4 millió euróval volt alacsonyabb az utána következő legolcsóbbnál, és körülbelül 30 százalékkal olcsóbb, mint a tervezői árkalkuláció. Az értékelő bizottság indoklást kért arra, hogyan lehetséges a munkát ilyen olcsón elvégezni.

Válaszként a pályázó részletes kalkulációt, dokumentumokat mutatott be. Ezért ajánlották a döntéshozónak (az önkormányzat tulajdonosi bizottságának) nyertesként kiválasztani – tájékoztatott Ányos József, és hozzátette: „Személyes megítélésem szerint az alacsony vállalási díj komoly gondot okoz a vállalkozónak, a megoldás nagyon sok energiát leköt, ami miatt szervezetlenség, kivitelezési hiányosság tapasztalható.

A problémákat minden érintett érzékeli és a lehetőségekhez képest meg is tesz mindent. ... a vállalkozó csakis saját pénzét herdálja, mert fix összegre szerződött, tehát a hibásan elvégzett munkára nem jogosult többletforrásokat igényelni.

Ha a határidőket nem fogja tartani, kötbért kell fizetnie, sőt, ha bekövetkezne a szerződésbontás állapota, akkor lehívásra kerülne egy nagyösszegű bankgarancia”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában