Helyi közélet

2007.12.18. 06:27

Sárfürdő a „hátsó szobában”

<p>Debrecen - "Tavasz óta tart a „tisztaszobától” két-három percre lévő Csokonai és Garai utcák csatornázása..." Olvasónk leveléből kiderül, mire jutottak ezidáig a munkálatokkal. Ha egyáltalán jutottak valamire...</p>

Annak idején, a Kossuth tér átépítésekor hangzott el egyfajta indoklásként a „tisztaszoba-hátsószoba” hasonlat azok számára, akik jobban örültek volna, ha a város az erre áldozott hatalmas összeget inkább az elhanyagoltabb területek elemi szükségleteinek (szilárd burkolat, szennyvízcsatorna, kerékpárút, stb.) kielégítésére fordítja.

Mára ez a vita szerencsére már lecsengett. Kétségtelenül vannak törekvések a hiánypótlásra. Ennek ellenére a „hátsószoba-szemlélet” - úgy tűnik, megmaradt. Tavasz óta tart a „tisztaszobától” két-három percre lévő Csokonai és Garai utcák csatornázása.

Az előbbin már régen nem folynak munkálatok. A körülmények az eldugott és igencsak elhanyagolt székelyföldi falvak állapotaira emlékeztetnek. (Benedek Elek kúriáját, vagy Tamási Áron szülőházát lehet ilyen állapotban lévő, patakmederre inkább emlékeztető utakon megközelíteni.)

Az logikus, hogy az útburkolatot csak akkor állítják helyre, amikor mindkét összefüggő utca elkészül. Éppen ezért érthetetlen, hogy miért kellett a két munkafázis között hónapoknak eltelni. A munkálatokkal járó körülményeket egy bizonyos szintig kötelességünk eltűrni.

A szervezetlenség, az átgondolatlanság és azok következményei azonban nem tartoznak ebbe a kategóriába. Nem volt kötelességem szó nélkül tudomásul venni, hogy az egyik reggel ásványvízzel kell borotválkoznom, mert a vezetékes vizet előzetes értesítés nélkül elzárták.

Nem kötelességünk elviselni, hogy a munkagödörből a vizet az útra szivattyúzzák és emiatt bokáig érő sárban kell tocsogni, illetve autóba szállni, holott az utcán kanálisok is vannak. Igaz, némelyiket már eltömítette a sok sár. Nem mehetünk el szó nélkül a közlekedési káosz mellett sem.

Minden előzetes értesítés nélkül zártak le utcákat és csak két nap múlva módosították a KRESZ-táblákat. (Addig meg szabálytalankodtunk és tesszük ezt ma is, mert az egyik tábla szerint nem volna szabad autóval hazamennünk…)

Az eredeti állapot helyreállítására csak homályos ígéretet kaptunk. Történt hivatkozás bizonyos „ülepedési időre”. Nyilvánvalóan vannak különböző technológiák is. Nem vagyok geológus, se mérnök, így pontosan nem tudhatom, hogy ezek mennyire valós indokok.

És azt se tudhatom teljes bizonyossággal, hogy a „tisztaszobában” és más, fontosabb helyeken valóban gyorsabban ülepedik-e az anyaföld, amely szerintem azért általában igazságos. Nem úgy, mint azok, akik számára a hátsószoba dolgainak tisztasága kevésbé fontos.
Molnár Zsolt,Debrecen

  • Négykerekes defekt Debrecenben
  • Egy-két nyakleves kell nekik!
  • Az elfeledett sétélóutca
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában