Helyi közélet

2007.11.28. 05:40

„Nem csak saját magukkal nem törődnek...”

<p>Debrecen - U. Endre debreceni olvasónk a dohányzó diákokról írt levelet szerkesztőségünknek. Felvetette: nemcsak saját egészségüket károsítják, zavarják mások nyugalmát is. Írását <STRONG><A href="http://felhaborito.blogging.hu/2007/11/27/nem-csak-a-sajat-egeszsegukkel-nem-tor337dnek-de-viselkedesukkel-zavarjak-masok-nyugalmat-is/">Cívis Felháborító</A></STRONG> blogunkon publikáltuk.</p>

„Mint minden évben, az idén is novemberben megtartották a dohányzás elleni világnapot. Ebből az alkalomból látott, tapasztalt, sajnálatos eredményt úgy érzem, szükséges megírnom.

A Tóth Árpád Gimnázium diákjainak nem kevés része (15–25-en), fiúk és lányok, 18 éven aluliak, csoportokban állva nap mint nap, a dél körüli szünetekben, majd az iskolai órák befejezése után a szemben lévő lakóépületek rejtekeiben szívják az egészségükre igen ártalmas cigarettát, a nikotin mérgét.

Ezen szenvedélyük végzése közben hangosan, egymást túlkiabálva hahotáznak, sikoltoznak. Így tárgyalnak és közölnek egymással különböző eseményeket. Nem csak a saját egészségükkel nem törődnek, de viselkedésükkel zavarják mások, az ott lakók (gyermekek és idősek) nyugalmát. Figyelmen kívül hagyják tanáraik intelmeit, kéréseit cselekedetük megváltoztatására.

Úgy látszik, nem elégséges a felvilágosító propaganda, sem a viselkedési kultúra. Felmerül az a kérdés is, vajon miért van nem is kevés pénz – nem jövedelmet kereső – gyermekeknek eme ártó szenvedélyre?

Javaslataim a következők: sürgősen mondjanak le ezen káros szenvedélyükről, amíg nem késő.

A gimnázium vezetése miután nem tud rájuk hatással lenni, akkor engedélyezze az épületük előtti teraszokon a dohányzást, cigarettacsikk-tartókkal ellátva és talán ott nem is zajonganak.

Ha viszont az előbbiek egyike nem valósulna meg, akkor mások nyugalmát, környezetét tiszteletben tartva menjenek a park közepére, és kultúráltan viselkedve vegyék magukba a mérget.

A dohányzás lemondása esetén, a megtakarított pénzösszeget költség a maguk kulturális szórakozására, művelődésükre, vagy adják oda a rászoruló társaik szükségleteinek fedezésére, ne a levegőbe eresszék.
Mindezeket elvárja és tanácsolja egy olyan ember, aki régen rájött a dohányzás ártalmaira, ezért gyorsan leszokott róla ”

Cívis Felháborító blogunkat Önök írják!
  • „Míg Amerikában már művészet a graffiti (falfirka), addig, mi, magyarok bűnös módon nem tudjuk ezt a művészetet elfogadni.”
  • A „feketeleves” csak ezután következett. A munkáltatóm minden előzetes tájékoztatás nélkül „máról tegnapra” felmondott.
  • „Az eset után azon gondolkodom: lehet, hogy többé nem megyek a Tescoba vásárolni!”
  • „Ebben az évben már kétszer törtek be, és elvittek – elloptak – sok mindent (szivattyút a kútból). Az utóbbi évek „termése”: fűnyíró, kétkerekű kézikocsi, vegyes szerszámok, kasza, fejsze, körülbelül 100 méter vezeték, kábel, takarók, paplanok, konyhai eszközök...”
  • „Egy év után több a tartozásom, mint amit tavaly felvettem. Hol a pénzem? Ki az, aki még hisz a bankoknak?”
  • „A Petőfi tér környékén megtelepült galambokkal mit lehet tenni, mivel itt lakók életét az itt megforduló emberek, turisták mozgását, nagymértékben megkeseríti.”
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában