Hetvenöt éve segítenek

2023.06.06. 14:45

Több évtizedes szolgálatát is elismerték a hajdú-bihari mentőknek

„Akit egyszer a sziréna hangja megérint, nem tud elszakadni tőle.”

Elismeréseket nyújtottak át a mentők napján a vármegyeházán, Debrecenben

Forrás: Czinege Melinda

Fennállásának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kedden délelőtt a Vármegyeháza Árpád termében.

mentők napja, vármegyeháza, Debrecen, Egyek, OMSZ, mentőszolgálat, Haon
Tasi Sándor, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának alelnöke
Forrás: Czinege Melinda

Tasi Sándor, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának alelnöke köszönetét fejezte ki az áldozatos munkát végző mentők és az őket segítő családtagok számára. Kiemelte, az elmúlt időszakban különösen nagy szerepet vállaltak, elhivatottságukért cserébe biztosította a mentőszolgálatot végzőket a vármegyei önkormányzat jövőbeli támogatásáról.

mentők napja, vármegyeháza, Debrecen, Egyek, OMSZ, mentőszolgálat, Haon
Széles Diána alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

Széles Diána alpolgármester szerint minden benne van abban, hogy a mentők bajtársaknak nevezik egymást, hiszen közösen küzdenek a bajbajutottak megsegítéséért. Úgy véli, példa nélküli az a miliő, ami a mentőközösségben megtapasztalható.

Debrecen és a vármegye minden állampolgára biztonságban van, mert olyan emberek dolgoznak a mentőszolgálatnál, akik mindenre képesek azért, hogy segítsenek

 – mondta az alpolgármester. Széles Diána büszkeségét fejezte ki, hogy Debrecenben immár a 13-adik Élet Mentő Pontot hozzák létre a cégek és a mentők felelősségvállalásának köszönhetően, ami szerinte méltóképpen tükrözi a közösség erejét. Egyúttal méltatta azt a ragaszkodást, amivel a szolgálatot végzők hivatásuk felé fordulnak. 

Mint mondta, akit egyszer megérint a sziréna hangja és az érzés, hogy életet ment, nem tud tőle elszakadni.

mentők napja, vármegyeháza, Debrecen, Egyek, OMSZ, mentőszolgálat, Haon
Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

A mentés csapatmunka

Korcsmáros Ferenc, az OMSZ regionális igazgatója köszöntőjében elmondta, Magyarországon a szervezett életmentés több mint 135 éves múltra tekint vissza.

Az elmúlt 75 év számos megpróbáltatás elé állította az Országos Mentőszolgálat bajtársi közösségét. Megküzdtünk világjárvánnyal, háborús helyzettel, új rendszerek kiépítésével és társadalmi elfogadtatásával. Munkánk mögött megszámlálhatatlan mentési helyzet, katasztrófa, tömeges baleset, sikeres életmentés és néha kudarc is meghúzódik

 – mondta. Az igazgató büszkén számolt be a mentőket legújabban ért megtiszteltetésről, miszerint egy nemzetközi szervezet a hazai stroke-ellátás tekintetében gyémántfokozattal ismerte el a regionális mentőszervezet szakmai munkáját.

– A betegek életminőségét hosszú távon meghatározó ellátásban szerepe van a kivonuló mentőorvosok mellett a mentőtiszteknek, mentőápolóknak, gépkocsivezetőknek, valamint az irodai munkát végző, a műszaki és gazdasági területen dolgozó munkatársak nélkülözhetetlen tevékenységének is alapvető jelentősége van a szervezet működtetésében – fejtette ki Korcsmáros Ferenc. Emlékeztetett rá, a piros egyenruha az emberek szemében a segítséget, a reményt, a biztonságot és az emberséget szimbolizálja.

Életmentés lakossági összefogásból

Hagyomány, hogy a mentők ünnepén egy-egy település jubiláló mentőszolgálata bemutatkozik. Ebben az évben Egyek mentőállomása ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját.

Kiss Imre, az állomás vezetője előadásában bemutatta, hogyan fejlődött az 1983-ban, magánszemélyek munkájának és felajánlásinak köszönhetően létrejött bázis. A Nysa mentőautókat idővel két Mercedesre cserélték, a környékbeli településeket ellátó autók felszerelését a 2017-ben indított Mentők bálján összegyűjtött adományokból sikerült beszerezni. Már csak a korábban kormányszinten jóváhagyott új mentőállomás építésének kezdetét várják.

Miluczky Attila, Egyek polgármestere elmondta, a várva várt létesítmény közvetlen szomszédságában az önkormányzat megvásárolt és felújított egy épületet, melyet a leendő mentőszolgálatos dolgozók rendelkezésére bocsátanak. Elmondta, már csak amiatt is szükséges az új állomás megépítése, mert a vármegye nyugati csücskén lévő település környezetében nem található nagyobb város, amely rendelkezik mentőszolgálattal.

Az előadásokat követően a berettyóújfalui Rokolya néptáncegyüttes adott elő hajdúsági koreográfiát, majd Markovics Sándor táncpedagógus Kalotaszegi legényes táncát is megtekinthettük.

Méltó elismerések

Az ünnepségen átadtak két új Élet Mentő Pontnak járó oklevelet is. Élet Mentő Pont a társadalmi felelősségvállalásban szerepet vállaló azon cégek vagy intézmények telephelyén létesülhet, akik vállalják, hogy saját költségen megvásárolnak egy félautomata újraélesztő készüléket, melynek használatára a mentőszolgálat képzi ki dolgozóikat. Magyarországon harminc Élet Mentő Pont létezik, ebből immár 13 Debrecenben található.

Az egyik újonnan létesített pontot a Sensirion Hungary Kft. telephelyén avatták fel, és a cég tizenkét dolgozója végezte el az életmentő képzést. Ábrahám László, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, azért tartották fontosnak a programban való részvételt, mert a Határ út végén lévő üzemet meglehetősen körülményes megközelíteni, ezért esetleges szerencsétlenség esetén nem árt, ha kéznél van a segítség.

Az Aquaticum Debrecen Kft. a rendezvényen a második Élet Mentő Pontjáért járó oklevelet kapta meg. Holléry Tibor fürdőszolgáltatási divízió igazgató elmondta, a három fürdőegységet és két szállodát üzemeltető cég évente hatszázezer vendéget fogad, az ő egészségügyi állapotuk érdekében az Aquaticum számára kulcsfontosságú az elsősegélynyújtás.

Az ünnepség végén az Országos Mentőszolgálat regionális kiemelkedő munkát végző dolgozói számára adtak át elismeréseket. Többen 20, 30, 40 év szolgálatért vehették át az oklevelet, de volt, akinek 45. éve hivatása a mentős szakma. 

HL


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában