Közlekedés

2023.05.23. 09:32

Két napig több rendőr lesz a balesetveszélyes hajdú-bihari zebráknál

Cél a balesetek számának csökkentése és a szabálytalankodók kiszűrése.

Forrás: illusztráció / MW-archív

A hajdú-bihari rendőrök a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívják fel a figyelmet május 23-án és 24-én. Az ellenőrzés célja a közúti közlekedési balesetek megelőzése, számának csökkentése, a közlekedők jogkövető magatartásának formálása és a közlekedés biztonságát veszélyeztető szabálysértések elkövetőinek felderítése, közölte a vármegyei rendőr-főkapitányság.

A rendőrök ezeken a napokon is kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogosok biztonságára, így a balesetveszélyes útszakaszokon lévő gyalogos-átkelőhelyek közvetlen környezetében szűrik ki a szabályszegő járművezetőket.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy a balesetek elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat.

  • Gyalogosok az úttestre csak akkor léphetnek, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről, és arról, hogy részükre az elsőbbséget megadták.
  • Soha ne menjenek át a tilos jelzésen!
  • Folyamatosan kísérjék figyelemmel a közlekedési környezetet, és érzékszerveik szabadon hagyásával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a változásokra azonnal reagálni tudjanak!
  • A gyalogosok olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbségük nincs, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják. Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tudnak.
  • A gyalogosok igyekezzenek elősegíteni saját észlelhetőségüket ruházatuk színével is.
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni! Járművezetőként különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban és körültekintőbben! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában