Beszámoló

2023.05.26. 12:54

Sikeresnek mutatkozott a vármegyei katasztrófavédelem prevenciós tevékenysége

Erről Pintér Antal Tamás tűzoltó ezredes számolt be pénteken, a vármegyei közgyűlés soron következő ülésén.

Kilenc napirendi pontról döntött a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés

Forrás: Molnár Péter

Összesen kilenc napirendi pontról döntött a vármegyei közgyűlés a Vármegyeházán tartott május 26-i ülésén. Miután szavaztak a közgyűlés tagjai a lejárt határidejű határozatokról és a megtett intézkedésekről szóló napirendben, tájékoztatót hallhattak a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2022. évi tevékenységéről.

Pintér Antal Tamás tűzoltó ezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: kihívásokkal teli időszak van mögöttünk. – A katasztrófavédelem minden szakterülete megmérettetett – fogalmazott, utalva a szomszédságunkban dúló orosz-ukrán konfliktusra, továbbá az aszályos, csapadékmentes időszakra, mely kihívást állított a vármegyei katasztrófavédelem elé 2022-ben.

A tűzoltó ezredes a tájékoztatóban a vármegye veszélyeztetettségéről is szólt, mint mondta, a vármegyében az I-es kockázati besorolású, tehát a legnagyobb kihívásokat jelentő települések nagy lakosságszámúak, és infrastrukturális fejlődésen mennek keresztül. Beszélt a prevenció fontosságáról is, és példaként hozta a bel- és külterületi vízelvezetők megfelelő karbantartását. Mint mondta, 2022-ben belvízvédelmi készültség elrendelésére nem volt szükség a vármegye településein, viszont egyéb időjárási tényezőkre reagálniuk kellett. Szólt a civil szerepvállalásról is, és kifejtette: a szervezett gyakorlatokon mintegy 7 ezer főt tudtak bevonni.

közgyűlés, Hajdú-Bihar vármegye, Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat, katasztrófavédelem, Haon
Pintér Antal Tamás tűzoltó ezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
Forrás: Molnár Péter

A cél egyértelmű

A 2022. évi tűzoltói események számáról elmondta: tavaly 1518 tűzeset és 1719 műszaki mentés történt a vármegyében. A vonulási arányokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a debreceni egységek vonultak a legtöbbet, de kiemelte Hajdúböszörményt is, hiszen az ottani csökkentett állománnyal bíró katasztrófavédelmi őrs 479 vonulást regisztrált.

A tűzoltó ezredes kiemelte: a vármegyei katasztrófavédelem célja, hogy a tűz következtében elhunytak arányát visszaszorítsák, lehetőség szerint nullára redukálják. 

Mint mondta, a cél elérése érdekében sokat tesznek prevencióval, többek között a veszélyeztetett célcsoportok tűzvédelmi ismereteinek bővítésében is részt vesznek, és élő kapcsolatot ápolnak a szociális intézményekkel is. – A törekvésnek eredménye is van. 2021-ben sajnálatos módon 11 fő vesztette életét tűzben, 2022-ben ez az arány 1 főre csökkent – jelentette ki.

Több mint 8 ezer esemény

Pintér Antal Tamás beszélt a tavalyi évre jellemző kiemelt eseményekről is, és elmondta: a tartósan vízhiányos időszak miatt a szabadtéri tüzek döntő többségben jelentek meg a vármegyében. A riasztási adatokat is ismertette. A vármegyében 8441 esemény kezelése történt meg, a Hívásfogadó Központból 7115 adatlap érkezett, a Tűzátjelző Fogadóközpontból 1326. Ebből az elrendelt riasztások száma több mint 3200. Hozzátette, hogy a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat az év során 232 riasztást kapott, melyből 95 esetben tűzesethez, 69 esetben műszaki mentéshez, 68 esetben téves jelzéshez vonultak. A riasztások után 127 alkalommal vették át az esemény felszámolásának irányítását.

A tűzoltó ezredes említést tett a veszélyes üzemek felügyeletéről is a vármegyében, és elmondta, hogy a katasztrófavédelem egyik fontos feladata az iparbiztonsági szakterület. – Itt, Hajdú-Bihar vármegyében kijelenthető, hogy a beruházások száma kihívások elé állította az igazgatóságunkat. Növekvő és egyértelműen a megújuló energiaforrásokkal összefüggő beruházásokról beszélünk. Az elmúlt időszakban közmeghallgatások is bizonyították, hogy a hatósági bizalom nagyon fontos – mondta, hozzátéve, hogy az igazgatóság mindent megtesz azért, hogy a beruházásokkal járó kockázatokat csökkentse, és ha kell, hatékony módon beavatkozik.

A továbbiakban a közgyűlés tagjai további hét napirendi pontot fogadtak el a pénteki ülésen, többek mellett a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának 2014-2020. közötti időszakra vonatkozó Integrált Területfejlesztési Programjának végrehajtásáról, a TOP vármegyei végrehajtását érintő esetleges problémákról szóló tájékoztatót.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában