Gyakorlat

2023.05.18. 19:29

Hajdúszoboszlón küzdöttek az elemekkel a HUNOR tagjai

Május 15. és 18. között gyakorlatoztak a mentőszervezet tagjai.

Forrás: Leczki Sarolta/HUNOR

Folyamatos esőzésben, tábori ágyon, sátorban éjszakázva töltötték az elmúlt napokat a HUNOR Mentőszervezet tagjai a Hajdúszoboszlói Katasztrófavédelmi Kiképző- és Raktárbázison. A május 15. és 18. között megtartott gyakorlat komoly erőpróba elé állította a hivatásos tűzoltókat - olvasható a katasztrófavédelem közleményében

Forrás: Leczki Sarolta/HUNOR

A mentőszervezet huszonegy tagja kezdte meg hétfőn a képzést, amely elméleti oktatással indult. A tagok a kutató- és keresőeszközöket tanulmányozták, majd a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ oktatóival a személymentés fázisait és a speciális helyzetben használható kommunikációs technikákat elemezték. Előkerültek azok az eszközök is, amelyekkel valósághűen tudták gyakorolni a sebkötözést, az érszorítást és az újraélesztést.

A második napon a romváros gyakorlati pályáján kezdték meg a munkát. A csapathoz két keresőkutya is csatlakozott. Reggel nyolctól egészen este tizenegy óráig sérültek kimentését gyakorolták, eközben az alegységek folyamatosan váltották egymást. Törmeléket, nehéz tárgyakat kellett eltávolítaniuk ahhoz, hogy a szűk járatokon keresztül eljussanak a sérültekhez, majd őket ugyanazon az útvonalon biztonságban kihozzák a romok alól. A munkát nagyban nehezítette a zord időjárás.

Forrás: Leczki Sarolta/HUNOR

A harmadik és negyedik napon teherkötözési ismereteiket elevenítették fel a tűzoltók, majd a gyakorlatban vették át újra a daru irányításának nemzetközileg egységes kézmozdulatait. A hét egyik fő feladata a nehéz teher mozgatása volt, csütörtökön ugyanis úgy kellett egy 7,5 tonnás beton tárgyat egyik oldaláról a másikra átfordítani, hogy ahhoz csak csörlőket, köteleket és természeten a két kezüket használhatták a tűzoltók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában