Kék hírek

2023.05.30. 14:06

Egy év mínusz Debrecenben a késelőnek, aki ittasan szúrta meg ismerősét

Az eset akár tragédiával is végződhetett volna.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Enyhébb büntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla arra a vádlottra, aki még 2021-ben késelte meg ismerősét ittasan egy ház udvarán, derül ki az ítélőtábla honlapján kedden megjelent közleményből.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott németországi munkahelyéről érkezett haza 2021 júliusában, és a testvére adott neki szállást saját házában.

Egy este a vádlott ittasan ismeretlen okból magához vett egy kést, az udvaron tartózkodó ismerősét nagy erővel mellkason szúrta, majd elmenekült a helyszínről. A sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Sérülése a sértett halálához is vezethetett volna, írta a bíróság.

Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2023 januárjában a vádlottat, O. B.-t emberölés bűntettének kísérlete miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott börtönbüntetését 2 év 6 hónapra enyhítette a közlemény szerint, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét, és törvényes volt a cselekmény minősítése is.

Mivel azonban a vádlott elmeállapota súlyosan korlátozta beszámítási képességét, az ítélőtábla enyhítette a szabadságvesztés büntetést.

Egyébként ilyen esetben a büntetés korlátlan enyhítésére is lehetőség van, erre azonban az ítélőtábla nem látott alapot. A vádlott cselekményét jól érzékelhetően megbánta, egészségi állapota rendeződött a letartóztatása alatt, tették hozzá.

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában