Elszaporodó eset

2023.05.03. 13:04

A koncertláztól érezte húszévesnek magát a rendőröket durván szidó debreceni férfi

Nem személyeskedés volt, a rendszernek szólt. A bíróság szerint azonban a szabad vélemény nyilvánításnak van egészséges határa.

Egy koncerttel kezdődött minden…

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Az előzetes beismerésnek köszönhetően gyorsított eljárásban tárgyalták annak a férfinak az ügyét szerdán délelőtt a Debreceni Járásbíróságon, akit becsületsértéssel vádol az ügyészség.

A tárgyalás kezdetén az ügyész ismertette a bíróság elé állításról készített feljegyzést. A tényállás szerint 2023. március 17-én a Laktanya utcán két rendőr munkaköri leírásuknak megfelelően szolgálat közben az ittas vezetőket szűrte ki a forgalomból. Az ügy vádlottja éppen egy Kárpátia-koncertről sétált hazafelé a késő esti órákban, amikor meglátta a két őrmestert, majd felháborodott azon, hogy a járőrök a Lovardában tartott rendezvényről távozókat alkoholszondás ellenőrzés alá vonják. Hangot adva nemtetszésének, lealacsonyító megjegyzéseket tett:

A f***t igazoltatjátok az embereket, kutya rendőrök. Azt hiszitek, hogy bűnözők, g**i bérenc rendőrök? Takarodjatok haza, b***i rendőrök!

 – mondta mérgében.

Az ügyész elmondta, a sértett rendőrök hivatalos személynek minősülnek, akik munkaköri feladatuk ellátása során intézkedtek. Ezért a férfit kétrendbeli becsületsértés vétségével vádolja. A büntetés kiszabásával kapcsolatban arra kérte a bíróságot, súlyosbító körülményként vegye figyelembe az ittas állapotot, valamint azt, hogy a – kiemelten a rendőrök sérelmére elkövetett – becsületsértéses bűncselekmények elszaporodottá váltak városi és országos szinten is.

A szabadságvesztés kiszabását jelen esetben indokolatlannak tartotta, azonban annak érdekében, hogy az eset visszatartó erővel szolgáljon a vádlott és a társadalom többi tagja számára, pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A tárgyaláson jelenlévő, negyvenes éveit járó férfi fenntartotta korábbi vallomását, és elismerte, hogy magának kereste a baj. Elmondta, erősen megbánta, amit tett.

Az alkoholtól és a koncertláztól ismét húszévesnek éreztem magam. A Covid óta nem voltam koncerten, erre egyszer kimozdulok otthonról, és már bajba is sodrom magam

 – fogalmazott.

Az egyébként választékosan beszélő, jól öltözött férfi még aznap este a helyszínen bocsánatot kért a rendőröktől:

– Nem a személyek ellen szólt, amit mondtam. Meg is fogalmaztam, hogy bizonyára jó fej családapák, akikkel szívesen söröznék együtt – vallotta.

Rövid szünetet követően a bíróság kihirdette az ítéletet, becsületsértés vétségében bűnösnek találta a vádlottat, és 180 ezer forint pénzbírságra kötelezte.

Társadalmi szintű probléma

A bíró indoklásában kifejtette, mivel a vádlott előélete makulátlan, és valóban megbánta tettét, ezért eltúlzottnak tartotta még a felfüggesztett szabadságvesztést is. Azonban tudni kell, hogy a kérdéses cselekményt a törvény egy évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Emlékeztetett rá, a jogalkotók kötelessége, hogy a jogszabályokat aszerint hozzák létre, amely szerint a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem kötelékébe tartozó szervek felé nagyfokú tiszteletet kell tanúsítani, hiszen ők valóban az életünkért végzik a feladatukat.

Hozzátette, elbagatellizálva mindössze egy beszólásról van szó, a háttérben azonban ennél összetettebb, szociológiai probléma húzódik. Úgy véli, kétségtelen, hogy nem személyeskedésről volt szó, sokkal inkább a szervezeti rendszert érte kritika. Kiemelte, valóban elszaporodottak a hivatalos szervek elleni fellépések, mivel a mai „elkorcsosult” világban úgy érzik az emberek, megengedhetik maguknak, hogy becsmérlő kifejezésekkel éljenek akár a rend őrei felé is.

A rendfenntartók elleni elszaporodó becsületsértési ügyekkel kapcsolatban a Haonon is írtunk néhány héttel ezelőtt. A Debreceni Járási Ügyészség az utóbbi időkben többször is vádat emelt hatósági személyeket szidalmazó állampolgárok ellen.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában