Tárgyalás

2023.03.21. 11:40

Három kamera is rögzítette a nádudvari halálos balesetet, melyet lincshangulat követett

A 83 éves férfi elismerte, hogy elütötte a kisgyermekes anyukát, a védelem az egészségi állapotára hivatkozva kérne enyhítést.

A halálos baleset 2021 decemberében történt Nádudvaron

Forrás: Napló-archív

Fotó: TÓTH IMRE

Megkezdődött az előkészítő ülés kedden reggel a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon abban az ügyben, melyben egy férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolnak.

Az ülésen kiderült, a 83 éves férfi előzetesen indítványozta a nyilvánosság kizárását a tárgyalásról, valamint azt, hogy tagadják meg a tájékoztatást. A vádlott indoklásában arra hivatkozott, hogy már a balesetkor is lincshangulat alakult ki a helyszínen, ami miatt a rendőrök be is ültették a járőrautóba, nehogy megtámadják. Idős emberként félt, hogy az élete veszélybe kerül.

A bíróság elutasította a kérelmet arra hivatkozva, hogy az eljárás tisztességes voltának lényeges eleme a nyilvánosság biztosítása, ennek kizárását ebben az esetben a törvény nem indokolta.

A 83 éves férfi előzetesen indítványozta a nyilvánosság kizárását a tárgyalásról
Forrás: Kiss Annamarie

Az ülésen az ügyészség ismertette a vádiratot, melynek részleteiből kiderült, 2021. december 11-én  a vádlott délután fél hat körül, gyér forgalomban haladt Nádudvaron a Fő úton. A kivilágítás működött, az út felülete nedves volt. Így közelítette meg a megengedett 50 helyett 67-70 kilométer per órás sebességgel az iskola előtt lévő gyalogosátkelőt, amely előtt villogó sárga fények és jelzőtáblák figyelmeztettek a gyermekek lehetséges áthaladására. Az idős férfi figyelmen kívül hagyta a szembe jövő sávban szabályosan várakozó autót is, melynek sofőrje biztosította a zebrán áthaladó család elsőbbségét. Az édesapa egyik gyermekével már átért a túloldalra, az anyuka pedig már három métert tett meg a kijelölt gyalogosátkelőn kétéves kislányával.

Az ügyész elmondta, figyelmetlen járművezetése miatt a vádlott legkevesebb három másodperc észlelési késedelem mellett fékezés nélkül ütötte el a 24 éves nőt és kislányát. Az anya a helyszínen életét vesztette, míg a gyermek súlyosan megsérült. Hozzátette, a balesetet okozó jármű 70 méternyi távolságra volt a zebrától, intenzív fékezéssel bőven megakadályozható lett volna a tragédia. Amennyiben 50 kilométer per órás sebességgel halad, még lassító fékezéssel is meg tudott volna állni.

 Az ügyészség a férfira másfél év fogházbüntetés kiszabását, valamint jogosítványa végleges bevonását kérvényezte.

Tóth Katalin bíró
Forrás: Kiss Annamarie

A bíró ezt követően részletesen ismertette a vádlott számára az előkészítő ülés lényegét, miszerint, ha a vádiratban foglaltak szerint elismeri bűnösségét, és lemond tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság nem vizsgálja az ügyet, és meghozza az ítéletet.

A férfi elmondta, nem kíván vallomást tenni. A bíró megkérdezte, hogy bűnösnek érzi-e magát, mire annyit válaszolt: „igen”.

Mivel felmerült annak kétsége, hogy helyesen megértette a kérdést, a férfi ügyvédje rövid szünetet kért, míg tanácskozik védencével. Visszatérésük után az idős férfi elismerte, hogy nem értelmezte jól az elhangzottakat. Ehelyett úgy értette, nem kíván a korábbi vallomásához hozzátenni, lemond a tárgyaláshoz való jogáról, és minden kérdésre válaszol. Beszéde kissé nehézkes, akadozott volt, miként járása is korának megfelelően lassú, tétova.

A bíró, tekintettel arra, hogy a vádlott korábban nemleges választ adott, valamint írásos vallomásában kételyek merültek fel a teljeskörű beismerésre vonatkozóan, tárgyalási szakaszba utalta az ülést, mely május 18-án veszi kezdetét.

Az ügyész a tárgyalásra a tanúk – köztük az édesapa – beidézését indítványozta, emellett a balesetet pontosan rögzítő három kamerafelvétel lejátszását is kérte.

A férfi ügyvédje az utólagos pályaalkalmassági vizsgálati eredményre hivatkozva elmondta, a vádlottnak idős korából és egészségi állapotából adódóan felismerési és döntési képesség hiányával, lassú reakcióképességgel rendelkezik. Emellett hivatkozott arra is, hogy a férfi nemrég vesztette el a feleségét. A védelem álláspontja szerint ez okozati összefüggésben áll a baleset bekövetkezésével, hiszen lerontja a vezetési képességeit. Ezért közlekedési szakpszichológust elrendelését kérte, mint mondta, még a bűnösség beismerése esetén is a bűnösség fokát – így az ítéletet – befolyásolja a szakértői vélemény. Hozzátette, emellett a férfi kora és állapota elviselhetetlenné számára a fogházat, ott megroppanna, azért a végrehajtandó börtönbüntetés felfüggesztését is kérte.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában