Tűzesetek

2023.02.03. 14:00

Szándékosság állhat a Debrecenben felgyújtott kukák esete mögött

Akár figyelmetlenség, akár vandalizmus, komoly károkat okoz az értelmetlen cselekedet.

Kigyulladt a hulladékgyűjtősziget Debrecenben, Mikszáth Kálmán utcán

Forrás: Napló-archív

Debrecen-szerte gyakran előfordul, hogy feltehetőleg cigarettacsikktől füstölő vagy épp lángra kapott kukákat látunk. Január végén, egy vasárnapi napon a Mikszáth Kálmán utcán leégett szelektív hulladéktárolók látványa azonban nem mindennapi. A debreceni tűzoltók ugyan egy vízsugárral hamar eloltották a tüzet, a maradványok látványa azonban elszomorító, az anyagi kár pedig jelentős. A szelektív hulladékgyűjtőket is üzemeltető Debreceni Hulladék Közszolgáltató (DHK) Nonprofit Kft.-nél érdeklődtünk, mi a menete a kukák pótlásának, milyen gyakran történnek hasonló esetek, illetve mi állhat a kukák kiégésének hátterében.

Tóth-Müllern Melinda, a szolgáltató ügyviteli ügyintézője a Haon érdeklődésére elmondta, a szelektív hulladékgyűjtőket a város megrendelésére helyezik ki. Amennyiben Debrecen önkormányzata megrendeli tőlük a gyűjtőszigetre az újabb kuka kihelyezését, azt azonnal kiteszik. Megjegyezte, a kukák kiégése téli időszakban nem meglepő jelenség.
A maradványok eltakarításával kapcsolatban elmondta, a munkálatok elvégzése a közterület takarításával megbízott, a város által szerződött partnerek végzik, nem a DHK Kft. és nem az AKSD Kft. feladata.

A kuka kiégésekkel kapcsolatban az esetek többségében általában a szándékosságot lehet feltételezni. Több helyen, elsősorban ott, ahol a kukák környékén illegálisan is történik nem szelektív hulladék elhelyezése, kamerákat is kihelyeztetett Debrecen önkormányzata

 – mondta. Hangsúlyozta, ez a jelenség nem egyedi, évszaktól függetlenül évek óta fordulnak elő hasonló események.

Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a kukatüzeket leggyakrabban égő cigarettacsikkek okozzák. A főhadnagy portálunknak elmondta, akár egy papírgyűjtő tárolóba szándékosan, akár a buszmegállók kukáiba felelőtlenségből dobott cigaretta parazsa is könnyen lángra kaphat.

Debrecenben 2012-ben történt a legtöbb szándékos rongálás: abban az évben tíz szelektív szigetet gyújtottak fel szándékosan ismeretlen tettesek, ez ötmillió forintjába került a hulladékgyűjtőket akkoriban üzemeltető AKSD-nek. Míg 2013-ban további öt vált a lángok martalékává, az egyik esetben el is fogták a debreceni rendőrök az elkövetőket. 

A legismertebb eset Magyarországon kiemelt médiafigyelmet kapott. Egy 51 éves hajléktalan férfi nyolc nagy méretű kukát gyújtott fel szándékosan Győr belvárosában 2020-ban, ezzel félmillió forint kárt okozva. Az egyik helyszínen előbb befeküdt egy hulladékgyűjtő konténerbe, majd kiszállt belőle, és egy „hogyan győzzük le a gonoszt” felkiáltással felgyújtotta azt. A gyújtogatót letartóztatták, az ügyészség ötéves börtönbüntetés kiszabását kérte rá.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában