Túl későn fékezett

2023.02.03. 11:20

Böszörményi úti gázolás: egy idős asszony életébe került a sofőr figyelmetlensége

Szerdán tárgyalják az ügyét a Debreceni Járásbíróságon annak a férfinak, akit azzal vádol az ügyészség, hogy elgázolt egy idős nőt Debrecenben.

Szerdán tartanak tárgyalást a 2021. szeptember 6-i baleset ügyében

Forrás: Napló-archív

A nagy port kavart eset 2021 szeptemberében történt, egy kora reggeli napon a Böszörményi úton csendes volt a fogalom, a jelzőlámpa sárga jelzéssel villogott. A balesettel érintett autóban négyen utaztak, mindannyian használták a biztonsági övet. A sofőr rendkívüli figyelmetlensége folytán csak nagyon későn vette észre, hogy vele szemben mindkét forgalmi sávban, illetve mellette is megállt egy-egy gépjármű a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt. A zebrán a 63 éves asszony folyamatosan, normál tempóban haladt át. Az úttestre lépésének pillanatában a vádlott által vezetett személygépkocsi még 197 méterre közlekedett az elkövetés helyszínétől, majd 10,6 másodperc múlva – jelentős észlelési késedelem mellett – az ütközés előtt 1,3 másodperccel alkalmazott vészfékezéssel, 62 km/h sebességgel ütötte el a gyalogost. A baleset következtében a sértett olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette – derül ki a vádiratból.

 

A Debreceni Járásbíróság megállapította, hogy a baleset a vádlott súlyosan gondatlan KRESZ szabályszegése miatt következett be, és a sofőrrel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.

 

Az ügyészség a vádlottal szemben – amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – 2 év fogházbüntetést indítványozott és azt, hogy őt a bíróság 2 év 6 hónapra tiltsa el a közúti járművezetéstől.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában