Különös kegyetlenségek

2023.01.22. 17:39

Két brutális gyilkosság is történt Debrecen belvárosában január 22-én

Az egyik áldozatot felgyújtották, a másikat kitették az udvarra, hogy halálra fagyjon.

Forrás: police.hu

Nemrégiben írtunk a hírhedtté vált debreceni Nyíl utcai darabolós gyilkosról. A Hajdú-bihari Napló korábbi számaiban rátaláltunk annak a brutális gyilkosságnak a részleteire, amely szintén a Nyíl utcában történt 2016. január 22-én.

Bizonyára nem sejtette az a pár, akik 1984-ben egybekeltek, hogy házasságuk egy kegyetlen tragédiával végződő kínszenvedés kezdete. Habár a férj már kapcsolatuk elején gyakran agresszívan nyilvánult meg: nejének enyhe szellemi fogyatékosságát nehezen tűrte, válaszul időnként bántalmazta az asszonyt.

Két gyermekük született, azonban az erőszak egyre sűrűbben vette át a családi idill helyét. Eleinte csak feleségét verte, idővel a fiuknak is jutott az egyre durvább ütésekből. A nő nem tett feljelentést, mivel rettegett a megtorlástól, csendben, magába fordulva tűrte a bántalmazást.

A gyerekek végül a nagyszülőkhöz költöztek, ám egy idő után az agresszív férfi eltiltotta anyjukat attól, hogy látogassa csemetéit.

Lányuk időközben felcseperedett, és 2015-ben vette fel a kapcsolatot rég nem látott édesanyjával, aki beszélt neki a sérelmeiről. A lány mentőöv gyanánt titokban egy mobiltelefont vett a nőnek, hogy baj esetén segítséget kérhessen. Próbálta támogatni és segíteni, hogy kiutat találjon a kilátástalan helyzetből.

A testi-lelki terror azonban egyre kegyetlenebbé vált, míg egy napon a férfi hason szúrta feleségét egy konyhakéssel. Lánya kórházba szállította, ezután feljelentést tettek, a bíróság pedig harminc napra távolságtartási végzést rendelt el.

A férfit ez még jobban felbőszítette, ismerőseinek azt hazudta, hogy összeesküdtek ellene és a gyerekei valótlant állítanak. Egyik Nyíl utcai szomszédjánál szállt meg, ahonnan rendszeresen figyelte feleségét. Egy nap a kerítést átmászva rárontott és erőszakkal Derecskére hurcolta a nőt rokonlátogatás céljából. Azt akarta elhitetni a családdal, hogy békében élnek, ám a rokonok látták a nő félszeg testtartásából és arckifejezéséből, hogy retteg. A megfélemlített asszony közben felhívta a lányát, aki a férfi fenyegetőzése ellenére hazavitte anyját.

Ettől kezdve folyamatosan egy családi barát vigyázott rá, férjét pedig újabb harminc napra eltiltották a látogatásól. Január 22-én, a tragédia napján azonban az ekkor már hatvanéves férfi kifigyelte, hogy az asszony rövid időre egyedül maradt a házban.

Ismét rárontott és az otthon maradt ruháit és szerszámait követelte. A nő azonban néhány tárgyat nem talált, ezért a férfi felbőszült, és ütni kezdte a magatehetetlen feleségét, aki közben az ágyra zuhant. A férfi ekkor kiment a fészerbe, ahonnan egy baltával tért vissza, majd nagy erővel kétszer fejbe vágta áldozatát, aki azonnal szörnyet halt.

Ezután felesége személyes irataival és a lakásban talált hivatalos papírokkal befedte a nőt, majd meggyújtotta. Magával is végezni akart, ezért kiment a fáskamrába, hogy felakassza magát. A drót azonban kétszer is elszakadt, ezért a kezére tekerte a vezetéket és a konnektorba dugta. Öngyilkossági kísérlete kudarcba fulladt, mindössze áramütést szenvedett és elvesztette eszméletét.

Ekkor ért a lakáshoz a lányuk, aki észlelte a dulakodás jeleit, és miután nem tudott bemenni a lakásba, értesítette a rendőröket, akik végül a tűzoltók segítségével tudtak bejutni a házba. A szobában megtalálták a nő holttestét és az ájult férfit, akit kórházi ellátása után azonnal letartóztattak.

A bíróság bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és kapcsolati erőszak bűntettében életfogytig tartó fegyházra ítélte a kegyetlen gyilkost.

Két évvel később, szintén január 22-én újabb gyilkosság történt Debrecen belvárosában, egy lakatlan házban. Az ingatlant gyakran látogatta két hajléktalan férfi. Egyikük alig egy éve szabadult a börtönből, letöltött büntetését követően az utcán élte életét, itt ismerkedett meg hajléktalan társával.

A fagyos januári napon ismét beköltöztek az elhagyatott házba, ahol begyújtottak a kályhába, majd italozni kezdtek. A büntetett előéletű férfi részegségével párhuzamosan egyre agresszívabbá vált, szidalmazni és bántalmazni kezdte társát, amiért nem koldult elég pénzt, és tűzifát is keveset szerzett.

Egy vascsővel kezdte ütlegelni, majd fenyegetni kezdte, és arra utasította, hogy különböző megalázó testhelyzeteket vegyen fel. Többek közt arra kényszerítette, hogy négykézláb járkáljon, mint egy kutya, vagy épp hason kúszva menjen a lábához.

Ahogy folyt az ital, egyre durvábban bántalmazta: rugdosta és addig ütlegelte a vascsővel, míg a férfi eszméletét vesztette. Ezután felgyújtotta áldozata haját, majd hideg vizet borított rá, és tovább ütötte. Mindezt végig kísérte egy harmadik, hozzájuk csatlakozó hajléktalan, aki – bár próbálta megfékezni a brutalitást – maga is kapott a verésből.

Végül a bántalmazó levette az eszméletlenül fekvő társáról a kabátot és a cipőt, azokat bedobta a kályhába, a magatehetetlen, vérző áldozatát pedig kivonszolta az udvarra.

A férfi ugyan magához tért, azonban sérülése miatt sem ereje, sem bátorsága nem volt visszatérni a házba. Végül a rendőrök találtak rá hajnalban az átfagyott testre, kórházba szállították, azonban már nem sikerült megmenteni az életét.

A támadót elfogták és letartóztatták. A bíróság a többszörös visszaeső vádlott ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és könnyű testi sértés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában