Sziréna

2023.01.24. 08:40

Elítélhetik a macskára lövő debreceni férfit és az állat gazdáját is

Vádat emelt az ügyészség.

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség

Állatkínzás vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vitatkozó szomszéd ellen a Debreceni Járási Ügyészség. A vádirat szerint 2022. augusztus 20-án a délelőtti órákban egy férfi debreceni otthonának udvarán tartózkodott, amikor a telkén észrevette a szomszéd macskáját. A férfi ezért magához vette a légpuskáját, és rálőtt az állatra. A lövedék a combcsont mögött hatolt a macska testébe – tudatta az ügyészség keddi közlésében.

Az állat a lövés után elszaladt, de gazdája nem sokkal később észlelte, hogy házikedvencét meglőtték, ezért átment a szomszédjának háza elé, és kérdőre vonta a férfit, hogy ő adta-e le a lövést. Az elkövető elismerte tettét, ami miatt a két férfi veszekedni kezdett, majd a vita hevében pofon ütötték egymást. A vádlottak kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást és riadalmat keltsen.

A megsérült macska orvosi ellátásra szorult, amely során a lövedéket eltávolították testéből. Az állat felépült, ugyanakkor a rendőrség nyomozása során megállapította, az idősebb vádlott magatartása alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Az ügyészség a tettüket beismerő elkövetőket társtettesként elkövetett garázdaság vétségével, az idősebb férfit továbbá állatkínzás vétségével vádolja. Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben az idősebb vádlott ellen felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, az állat tulajdonosát intézkedésként bocsássa próbára, továbbá az elkövetéshez eszközül használt légpuskát és az elhasznált lövedéket kobozza el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában