Vádemelés

2023.01.04. 08:56

A bíróság felgyújtásával fenyegetőzött egy hajdúböszörményi férfi, miután elvesztette otthonát

Feleségével jogosulatlanul vettek fel több mint kétmillió forint lakásépítési kedvezményt, amit nem voltak hajlandók visszafizetni.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki elkeseredésében egy járásbíróság felgyújtásával fenyegetőzött – adta hírül portálunknak a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség.

A vád szerint a hajdúböszörményi férfi és felesége csalással kapott meg az egyik banktól kétmillió-kilencvenezer forint gyermekek után járó lakásépítési kedvezményt családi házuk felépítéséhez még 1996 nyarán. Az illetékes városi bíróság 2005-ben jogerős ítéletében a vádlottat több bűncselekmény elkövetése miatt bűnösnek nyilvánította, és vele szemben büntetést szabott ki. A vádlott és felesége a pénzintézet felhívására nem fizette vissza a jogosulatlanul felvett kétmillió-kilencvenezer forint anyagi támogatást, ezért a bank velük szemben végrehajtási eljárást kezdeményezett, és annak keretében az ingatlant a végrehajtó értékesítette. A férfi és felesége azonban a házat önként nem adta át az árverési vevőnek, ezért 2001-ben bírósági döntés alapján került sor az ingatlan átadására az új vevő részére. A vádlott ezen időponttól kezdődően nem tudta elfogadni a polgári bíróságok döntéseit, illetve nem tudott belenyugodni az ingatlanból történt kilakoltatásukba, ezért több mint húsz éven át rendszeresen panaszos leveleket írt az érintett városi bíróságnak. Az elkeseredett vádlott 2022. május 31-én ismételten levelet írt a járásbíróságnak, amely fenyegető üzenetet tartalmazott, a férfi felszólította a bíróságot, hogy segítse elő az ingatlan részére történő visszaadását, mert ha nem, akkor felgyújtja a bíróság épületét. A vádlott levele 2022. június 1. napján érkezett meg az érintett járásbíróságra – olvasható a főügyészség közleményében.

Az ügyben a nyomozást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta le.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő, idős vádlott ellen terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá a vádirat mértékes indítványt is tartalmaz, miszerint ha a vádlott a törvényszék előkészítő ülésén beismeri a vádiratban foglaltak szerint a bűncselekmény elkövetését, abban az esetben a törvényszék őt 1 év börtönbüntetésre ítélje, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre függessze fel.

                                                                      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában