Kék hírek

2022.12.07. 08:15

Megbukott az embercsempészek mesterterve, vádat emelt ellenük a megyei ügyészség

Fegyház- és pénzbüntetést, valamint kiutasítást kérnek rájuk.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt emelt vádat három román állampolgár ellen, akik közreműködésével tíz migráns illegálisan lépte át a magyar határt – áll a megyei főügyészség közleményében.

A vád szerint a vádlottak egy külföldi bűnszervezet tagjai voltak, akik ázsiai állampolgárok Európába jutását, illetve Magyarországon áthaladását szervezték és bonyolították le. Egyikük szervezte be sofőrként a másik két vádlott-társát, akik tudtak arról, hogy migránsokat szállítanak majd, és ezért alkalmanként 500-500 eurót fog fizetni a társuk.

Mint az a közleményben olvasható, az elkövetők két alkalommal, 2021. október 5-én és október 10-én összesen 10 migránsnak nyújtottak segítséget ahhoz, hogy Romániából illegális úton belépjenek Magyarország területére. A szervező vádlott mindkét alkalommal Romániában, a vádlott-társaival béreltetett személygépkocsit, az egyikben utaztak a migránsok, a másikban pedig két vádlott. A szervező a migránsokat gyalog vezette át a zöldhatáron, majd miután az ártándi határátkelőhelyen a két vádlott-társa a személyautókkal legálisan beléptek Magyarország területére,

egyikük felvette a migránsokat, míg a másik, felvezető gépkocsiban a két vádlott haladt azért, hogy az esetleges rendőri intézkedés, ellenőrzés velük szemben történjen, és azt telefonon kellő időben tudják jelezni a vádlott-társuknak, aki tőlük lemaradva utaztatta az ázsiai személyeket.

Első alkalommal a vádlottak 4 személyt vittek el Magyarország nyugati határához, ahol Kőszeg közelében a bűnszervezet további tagjai közreműködtek a magyar-osztrák határ illegális átlépésében. Második alkalommal ugyanígy szervezték meg 6 ázsiai állampolgár Magyarországra történő illegális belépését, majd ezt követően a nyugati határ felé tartottak, azonban a migránsokat szállító gépjárművet a rendőrök intézkedés alá vonták, a 6 migránst visszaszállították a közeli határrendészeti kirendeltségre – részletezi az ügyészség.

Mint írják, mivel a felvezető autóban tartózkodó vádlottak nem tudtak telefonon kapcsolatba lépni a harmadik vádlottal, ezért visszafordultak, és Romániába akartak visszatérni, azonban a határátkelőhelyen velük szemben is intézkedtek a rendőrök.

Az autót vezető két vádlott harmadik vádlott-társuktól az első alkalommal megkapta az 500-500 eurót, a második szállítás kapcsán ennek átadása már nem történt meg.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozott.

A jelenleg letartóztatásban lévő vádlottak ellen a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség üzletszerűen, folytatólagosan, társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat, melyet egyikük mint szervező követett el. A főügyészség a vádiratban mindhárom vádlott vonatkozásában fegyházbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett vagyonelkobzásra, valamint arra, hogy utasítsák ki őket Magyarország területéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában