Sziréna

2022.11.24. 10:10

Meghalt egy idős hajdúsági nő, mert fiai nem figyeltek oda rá

Jogerősen elítélték őket.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Egyetértett az ítélőtábla a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség súlyosítási indítványával az édesanyjukat kihűlni hagyó vádlottak esetében – tudatta közleményben a főügyészség.

Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az ügyészség a vádlottak büntetésének súlyosítását, valamint büntetésük börtön helyett fegyházban történő végrehajtását indítványozta védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

A vádlottak egy hajdúsági városban, kertes házban éltek 60 éves édesanyjukkal. Az asszony a halálát megelőzően néhány évvel agyvérzéshez hasonló betegségen esett át. Önmagát és a fiait ezután is ellátta ugyan, de gyakran feledékennyé és zavarttá vált. Noha a vádlottak folyamatosan észlelték állapotának romlását, gyógykezeléséről nem gondoskodtak, gondozását pedig súlyosan elhanyagolták. A sértett a gondozás hiányában rendkívül lesoványodott, ha éhes volt, többször szomszédaitól kéregetett ennivalót, illetve víz és áram nélküli, koszos, szeméttel teli lakásban emberhez méltatlan körülmények között élt. 2019-ben fizikálisan és pszichésen fokozatosan leromlott állapotba került. A lakókörnyezetében élő emberek több alkalommal szorgalmazták gondozásának biztosítását, azonban a vádlottak ezt minden alkalommal elhárították – áll az ügyészség közleményében.

2019 decemberében a napszámból hazatérő férfiak a sértett súlyos rosszullétét észlelték.

A mentőszolgálat még a helyszínen megkezdte újraélesztését, majd kórházba szállította, azonban az asszony rövid időn belül elhunyt.

Halála kihűlés miatti anyagcserezavar miatt következett be. Nagyon alacsony testhőmérsékletű, rendkívüli módon elhanyagolt küllemű, alultáplált volt a sértett. Megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot és folyadékot a halálát megelőzően több nappal nem fogyasztott, mivel a fiaitól nem kapott. A testén kezdődő felfekvéses fekélyek voltak észlelhetők.

Az ügyészség rámutat: a vádlottak édesanyjuk gondozásának elmulasztását beismerték ugyan, bűnösségüket azonban tagadták. Védekezésük szerint az anya testi romlásának oka az volt, hogy segítségüket elutasította. A törvényszék azonban védekezésüket nem fogadta el. Ítéletében megállapította, hogy a sértett halála akkor lett volna elkerülhető, ha a vádlottak gondozási kötelezettségüket megfelelően teljesítik, gondoskodtak volna a táplálásáról, gyógykezeléséről és a lakóház megfelelő fűtéséről. Közismert, általános élettapasztalat, hogy e tennivalók elmulasztása az érintett személy halálához vezethet, a vádlottak azonban e következménybe belenyugodva jártak el.

A Debreceni Ítélőtábla ítéletével a fellebbviteli főügyészség álláspontjával egyetértve a törvényszék döntését megváltoztatta. A vádlottak szabadságvesztés büntetésének végrehajtási fokozatát börtön helyett fegyházban állapította meg, valamint az elsőrendű vádlott vonatkozásában 5 évről 6 évre súlyosította a büntetés, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartamát. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában