A bíróságról jelentjük

2022.11.14. 13:51

Egy titokzatos vörös hajú nő tisztázhatja a debreceni belvárosi késelőt

A vádlott a hétfői tárgyaláson azt mondta, hogy legalább hat méterre állt a sérülés pillanatában a Kossuth téren hasba szúrt férfitól.

HL

Forrás: Molnár Péter

Megkezdődött hétfőn délelőtt a Debreceni Törvényszéken az előkészítő ülése annak az ügynek, melyben egy férfit azzal vádolnak, hogy hasba szúrta ismerősét Debrecen belvárosában.

A tavaly augusztus elején történt esetet az ügyészség vádirata alapján múlt pénteken ismertettük. Eszerint a két férfi túlzott italozást követően éjfél környékén szóváltásba keveredett, majd egyikük előhúzott egy bicskát a zsebéből, és hasba szúrta a vitapartnerét.

A hétfői ülésen a vádlott is jelen volt a büntetés-végrehajtás kíséretében. A férfi nem tett beismerő vallomást, így az előkészítő ülés tárgyalással folytatódott.

A bíró kérdéseire válaszolva a férfi felvázolta az eseményeket: a bűncselekmény napján magányosnak érezte magát, mivel nemrég romlott meg az élettársával a kapcsolata. Ismerkedni szeretett volna, ezért a Kossuth tér felé vette az irányt. A Csapó és a Piac utcák sarkánál lévő padoknál ismerősökbe botlott, akik általában az utcán töltötték a mindennapjaikat, néhányuk pedig az éjszakákat is. Elmondása szerint gyakran segítette ki őket: kipótolta a kéregetésből szerzett pénzüket, hogy bort vehessenek, olykor pedig meg is vásárolta nekik, mivel a környékbeli dohányboltokban és üzletekben már nem szolgálták ki őket.

Ő maga régóta nem ivott, ám aznap ismerősei unszolására csatlakozott a szabadtéri iszogatáshoz. Ekkor bukkant fel a később megsérült férfi. Élettársával érkezett, közeledésük már messziről kiabálástól és veszekedéstől volt hangos.

A vádlott a tárgyaláson kifejtette, soha nem ismerte a párost, kéretlenül csatlakoztak a társasághoz. Elmondta, a későbbi sértett magatartása minősíthetetlen volt, megszólta a járókelőket, és trágár megjegyzést tett gyakorlatilag mindenkire.

Az ital folyt, a férfi viselkedése pedig egyre inkább eldurvult. A vádlott elmondása szerint hívatlan vendégük elfogadhatatlan hangnemben ordított egy, a padok melletti szökőkútnál játszadozó anyukára és két gyermekére.

 

Mit néztek? Majd csinálok én anyátoknak különb gyereket, mint ti, hogy sz***jatok le! 

– idézte a vádlott. Mint mondta, ezt már nem nézte tétlenül, és viselkedésre szólította fel a társaságukban lévő férfit.

Ekkor keveredtek heves vitába, majd a sértett nekitámadt a férfinak, és többször hasba ütötte. Saját bevallása szerint el akarta kerülni a verekedést, ezért egy kihajtható bicskát vett elő a zsebéből, aminek felmutatásával véget akart vetni vitapartnere közeledésének.

Bírói kérdésre, hogy miért tartott magánál kést, ha ismerkedni indult a belvárosba, elmondta, mindig a zsebében volt a bicska, étkezési célból volt nála: felvágottat és dinnyét evett vele.

Folytatva a történéseket, elmondta, az agresszív magatartású hangoskodó a kés látványára hátrálni kezdett, majd visszatért a társasághoz, és hangosan nevetni kezdett. Elmondása szerint 6-7 méter volt köztük akkor, amikor a férfi kiáltozni kezdett, hogy megszúrták.

A vádlott a trágyaláson határozottan állította, hogy nem volt köztük közvetlen közelség, habár elismerte, erősen ittas állapotban volt. Bírói kérdésre, hogy mitől sérülhetett meg a férfi, nem tudott válaszolni. Védekezésül hozzátette, a késen nem volt vérnyom, ám a bíró tudatta vele, egy hirtelen szúrás nem hagy feltétlenül nyomot a pengén.

A vádlott kiemelte, szavait igazolni tudja egy, a korábbi vallomásában megemlített vörös hajú nő, aki jelen volt a szúrás pillanatában. Kifejtette, ő lehet a kulcs ártatlanságának bizonyításában.

A bíró elmondta, a nőt a nyomozók próbálták megtalálni a leírás alapján, csakhogy a keresztnevén kívül semmit nem tudtak róla, így eredménytelenül végződött a keresés. Hozzátette, a bíróságnak nem feladata nyomozást lefolytatni, a nő felkutatása így a védelemre hárul.

A bíró a tárgyalás végén felolvasta a gyilkossági kísérlettel vádolt férfi nyomozati vallomását. Az eset másnapján rögzített sorok szerint akkor elismerte, hogy ő tartotta a kést, azonban a szúrást már nem. A vallomásban úgy nyilatkozott, vitapartnere szaladt bele a késbe.

A bíró szembesítette a vádlottat a tárgyaláson elmondottak és a vallomásban leírtak közötti lényeges különbséggel, a távolsággal. A férfi úgy válaszolt, az akkori vallomás „másnapos dolog” volt, még hatása alatt állt a történteknek.

A tárgyalást január 4-én folytatják a megszúrt férfi meghallgatásával. Őt ugyanis a hajléktalan életmódja miatt nem sikerült korábban elérni. Nemcsak a vallomása miatt lényeges a megtalálása, hanem újabb vizsgálatot kell rajta elvégezni. Az igazságügyi orvosszakértő szerint ugyanis a sérülés maradandóságának kérdésében csak egy évvel később lehetséges nyilatkozni. Emiatt az ügyészség sem tett mértékes indítványt a büntetés kiszabására. A vád szerinti gyilkossági kísérlet minősítésen az eredmény ugyan nem változtat, azonban a büntetés mértékét súlyosbíthatja.

A védelem a tárgyalás időpontjáig megpróbálkozhat a titokzatos szemtanú előkerítésével. A hölgy kilétéről a hasba szúrt férfi tudna tájékoztatást adni, hiszen az ő ismerőse volt a vörös hajú nő. Mint kiderült, a sértett azonban semmire sem emlékszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában