Rendkívüli haláleset

2022.10.11. 18:22

Magára hagyták az őrizetest, véget vetett az életének – rendőrnő áll a katonai bíróság előtt

Őrzése során a sértett hasmenésre panaszkodva több alkalommal is jelezte, hogy mosdóba kell mennie.

Forrás: Czinege Melinda

Szolgálatban kötelességszegés vétsége miatt állt egy rendőrnő a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa elé; büntetővégzéssel 420 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, ő azonban tagadja a bűncselekmény elkövetését, ügyében a keddi előkészítő ülés tárgyalássá alakult.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa július 8-án Debrecenben – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzést hozott az elsőrendű vádlott rendőr hadnaggyal szemben szolgálatban kötelességszegés bűntette, illetve a másodrendű vádlott rendőr-főtörzsőrmesterrel szemben szolgálatban kötelességszegés vétsége miatt, előbbi vonatkozásában 532 ezer, utóbbinál 420 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. (Annak meg nem fizetése esetén napi tétel összegenként egy nap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.) A vádlottak a pénzbüntetést 20 havi egyenlő részletben fizethetik meg.

Az ügyészség a döntést tudomásul vette, a két vádlott tárgyalást kért, az elsőrendű vádlott ezt később visszavonta, így esetében a végzés véglegessé vált.

Forrás: Czinege Melinda

Kedden előkészítő ülést tartottak az ügyben a Debreceni Törvényszéken, ahol a védő elmondta: a másodrendű vádlott vitatja a büntetőjogi felelősségét, őrhelyét utasításra hagyta el. Felmentését kéri. Esetében dr. Szilvási László hadbíró őrnagy katonai bíró a végzést hatályon kívül helyezte, és áttért tárgyalásra.

A vádirat szerint a másodrendű vádlott rendőr főtörzsőrmesternő egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen járőrparancsnokként 2021. április 19-én társával járőrszolgálatban volt, amihez 16 óra 10 perckor az elsőrendű vádlott rendőr hadnagy csatlakozott. 17 óra 5 perckor intézkedés alá vonták a későbbi sértettet, és megállapították, hogy a Nyíregyházi Törvényszék elfogatóparancsot bocsátott ki vele szemben, ezért a helyi rendőrkapitányság épületébe állították elő. 17 óra 10 perckor megérkezve az előállítás tényét jelentették a szolgálatparancsnoknak, aki meghatározta, hogy a fogvatartottat az előállító helyiségben helyezzék el, a későbbi vádlottakat szóbeli utasítással rendkívüli őrnek jelölte ki. A férfi ruházatát az elsőrendű vádlott és egy másik rendőr átvizsgálta. A zsebeit is kiürítették, cipőfűzőjét, nadrágszíját és a pulóvere kapucnijába fűzött zsinórt elvették. Egy gázspray-t is találtak nála, ami miatt közveszélyessége okán külön szabálysértési feljelentést kellett tenni.

Forrás: Czinege Melinda

Őrzése során a sértett hasmenésre panaszkodva több alkalommal is jelezte, hogy mosdóba kell mennie, ahova őt mindig az elsőrendű vádlott kísérte. A rendőrnek a fogvatartottat a mosdó használata során a helyiség ajtaján lévő kémlelőnyíláson keresztül kellett ellenőriznie. A másodrendű vádlott rendőrnő 17 óra 45 perckor az előállító egységből a személyzeti mosdóba távozott, majd onnan 17 óra 55 perckor visszaérkezve a korábban kiadott őrutasítással ellentétben a szabálysértési feljelentés elkészítése érdekében elhagyta az előállító egységet, és a fogvatartott őrzését az elsőrendű vádlottra bízta. Őrhelyének elhagyására és a szolgálatparancsnok által meghatározottaktól eltérő szolgálati tevékenység végzésére a rendőrnő engedélyt nem kért.

A későbbi sértett ismét mosdóba kéredzkedett, az elsőrendű vádlott kikísérte. 18 óra 14 percet megelőző időben a mosdó helyiségben a sértettet több percre felügyelet nélkül hagyva több méterre eltávolodott és felajánlotta egyik kollégájának, hogy az italautomata használatához pénzt vált neki. Az őrzés végrehajtásának hiányosságait kihasználva a sértett 18 óra 14 perc körüli időben a mosdóban felakasztotta magát. Emiatt néhány perces agyi oxigénhiányos állapot lépett fel, kórházi kezelése során a hosszan tartó fekvés szövődményeként kétoldali tüdőgyulladás alakult ki, ami légzési elégtelenséget okozott, mely következtében 2021. május 24-én elhunyt.

Az ügyészség és a védelem indítványára további tanúk kihallgatásával, a bizonyíték kiegészítésével folytatódik majd a tárgyalás november végén. 

SzT

Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában