Covid helyett ütközés

2022.10.22. 11:30

Kerékpárral alig okoztak balesetet Hajdú-Biharban

Megyénkben az országosnál nagyobb mértékben emelkedett a közúti balesetek száma az első félévben az egy évvel azelőttihez képest, a halálos kimenetelűeké azonban csökkent.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A megye útjain 2022 I. félévében 361 baleset következett be, ez az országosnak az 5,3 százaléka volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című sorozatának legutóbbi kiadásából, mely immár az idei esztendő első félévének adatait is tartalmazza. Mint megállapítják, a közúti balesetek száma az országosnál (10 százalék) nagyobb mértékben, 15 százalékkal emelkedett a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékelt járműforgalommal jellemezhető 2021. I. félévihez képest, ám 2,2 százalékkal kevesebb volt, mint a Covid–19-járvány nélküli 2019. I. félévben.

Kimenetelét tekintve az első félévben a balesetekből 94 végződött súlyos, 263 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 32, az utóbbiaké 13 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (4) 7-tel csökkent, arányuk az összes balesetből 1,1 százalék volt, kevesebb, mint az országos átlag (2,9 százalék).

Az összes baleset 76 százalékát személygépkocsival okozták, a kerékpár és a motorkerékpár részesedése mindössze 7,8, illetve 2,5 százalék volt. A balesetek túlnyomó része, 98 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 30 százaléka) és az elsőbbség meg nem adása (29 százalék) miatt.

A balesetek 3,3 százaléka autópályán, autóúton, 29 százaléka főútvonalon következett be. Az összes baleset 64 százaléka lakott területen történt – ismertette a statisztikai hivatal. Az adatok alapján arra is fény derült, hogy 2022 I. félévében 27 balesetben, az összesnek a 7,5 százalékában mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.

Az emelkedő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 18 százalékkal többen, összesen 491-en sérültek meg – olvasható a kiadványban.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában