Csődbűntett

2022.10.05. 08:36

Fizetésképtelen cégéből vett ki mintegy harmincmillió forintot

A Debreceni Járási Ügyészség emelt vádat az ügyvezető ellen.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntett miatt emelt vádat gazdasági társaság vezetőjével szemben, aki a cég tartozásai ellenére adott magának kölcsönt a társaság pénzéből – tudatta szerdán az ügyészség.

A 2011 decemberében alakult kft-ben a vádlott 2016 decemberétől volt vezető tisztségviselő, de a gazdasági társaság tényleges irányítását a kezdetektől ő látta el. A cégnek 2014 májusában adótartozása keletkezett, majd a társaság 2014 júliusában egy banktól tízmillió forint kölcsönt vett fel, amit 2015 júliusáig kellett visszafizetnie. A tartozás alapján az adóhatóság előbb végrehajtást rendelt el a társasággal szemben, majd a cégbíróság 2018 januárjában felszámolását. A felszámolási eljárásban összesen mintegy 16 millió forint hitelezői igényt jelentettek be az egyes követelések jogosultjai.

Miután a kft. 2015 júliusában fizetésképtelen lett, az ügyvezető augusztus végén 28 millió forint készpénzt vett ki a cégből, saját részére szóló kölcsön címén. A férfi a jelentős összegű készpénzvagyont az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétesen vette ki a társaság pénztárából. A pénzt nem a tartozások megfizetésére, hanem ismeretlen célra fordította, ezáltal pedig meghiúsította a hitelezői igények kielégítését.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás során megállapították, hogy a vádlott a kölcsönből összesen 600 ezer forintot fizetett vissza a cégnek.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntett miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és 10 millió forint erejéig vagyonelkobzás elrendelését indítványozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában