Nem jogerős

2022.08.11. 12:35

Debrecenben ítélték el a pakisztáni embercsempészeket

Álmosd közelében csaptak le rájuk a rendőrök.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Embercsempészés bűntette miatt a Debreceni Járási Ügyészség bíróság elé állította a letartóztatásban lévő két pakisztáni férfit, akik segítséget nyújtottak egyikük rokonának ahhoz, hogy Romániából illegálisan belépjen Magyarország területére.

A két fiatal pakisztáni állampolgárságú férfi életvitelszerűen Németországban él, baráti viszonyban állnak egymással.

Az idősebb férfi testvére hazáját elhagyva július 16-án már Románia területén tartózkodott. Ezt megelőzően a vádlottak megállapodtak abban, hogy az idősebb férfi tulajdonát képező személygépkocsival Romániába utaznak és segítséget nyújtanak a testvér illegális határátlépéséhez. A vádlottak július 16-án Romániába mentek, ahol találkoztak az idősebb vádlott testvérével, őt személygépkocsival július 17-én a hajnali órákban a magyar-román határszakasz közelébe szállították. A migráns személy Álmosd település közelében a zöldhatáron át gyalogosan, míg a vádlottak a nyírábrányi közúti határátkelőhelyen léptek be Magyarország területére, majd Álmosdra mentek. Az utazás alatt telefonon tartották egymással a kapcsolatot, azonban a találkozást megelőzően a rendőrség a vádlottakat és az idősebb vádlott testvérét is elfogta és előállította.

A vádlottak segítséget nyújtottak ahhoz, hogy a migráns személy a hatályos jogszabályi rendelkezések megszegésével illegális módon lépjen be Magyarország területére abból a célból, hogy őt továbbszállítsák Németországba.

A letartóztatásban lévő vádlottakat a Debreceni Járási Ügyészség társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt állította a mai napon bíróság elé. A Debreceni Járásbíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében és mindkét vádlottat 1 év 7 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtást 4 év próbaidőre felfüggesztettet és 4 évre kiutasította őket Magyarország területéről. A járásbíróság az idősebb vádlott gépjárművét és mobiltelefonját elkobozta – olvasható az ügyészség csütörtöki közleményében.

Az elsőfokú bíróság ítélete nem jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában