Nemzetközi Macskanap

2022.08.08. 14:53

A macskamentés 10+1 parancsolata egy tűzoltó tollából

Egyszerre imádnivalóak és pokolfajzatok, megmenekülni pedig a legtöbbször sajnos nem nagyon akarnak...

Forrás: Facebook / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Időről időre a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolóiban is találkozhatunk különleges történetekkel, amelyek általában kútba esett, tetőn ragadt, kerítésbe és egyéb szűk helyekre szorult állatok kimentését mesélik el. Ezek során hős tűzoltóink még a kiskedvencek és jószágok ellenállásának olykor gyötrelmes, időnként 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozó nyomait is készséggel elviselik a nemes cél érdekében. Hálátlanabb „klienseket” a macskáknál nemigen találunk, de a lánglovagoknak még ez sem szegi kedvét. A morcos cirmosokat legalább olyan szeretettel és gyengédséggel húzzák ki a pácból, mint bármely egyéb házikedvencet. Az augusztus 8-i Nemzetközi Macskanap alkalmából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az egerek réme előtt a macskamentések 10+1-es parancsolatának közhírré tételével tisztelgett, amely bizonyára sokakban extra tiszteletet fog ébreszteni a tűzoltók iránt. Lássuk, melyek ezek!

  1. A macska oda is befér, ahova nem.
  2. Ott is van macska, ahol az élet egyéb feltételei hiányoznak.
  3. A macska nem fárasztja magát hálálkodással.
  4. A macska szereti a jóképű tűzoltókat, ezért felmászik a fára, és megvárja, míg utána másznak.
  5. A macska úgy csinál, mintha nem értene magyarul. Viszont bizonyos indulatszavakra azonnal reagál.
  6. A macska attól, hogy cukin néz ki, egyáltalán nem az.
  7. Amelyik nem néz ki cukin, azt meg kell menteni.
  8. A macska terrorista. (Budapesten volt olyan eset, amikor egy idegen macska egy fürdőszobában tartotta sakkban a lakókat, akik tűzoltókat hívtak, mert nem merték megfogni. Győr-Moson-Sopron megyében bekapcsolta az elektromos tűzhelyet, emiatt kigyulladt egy serpenyőnyi zsír...
  9. A macskák űrhajósok. Vagy ufók. (Ezen még vitatkoznak a tűzoltók.)
  10. A macskák szerint a tűzoltók űrhajósok, vagy ufók. (Ezen még vitatkoznak a macskák.)
  11. Aki macskamentésre vállalkozik, arra szépen néznek a lányok. Ezért a tűzoltók minden macskát megmentenek.

Bejegyzésükben hozzátették, 2022-ben eddig 67 macskát hoztak ki onnan, ahová beesett, 50-et húztak ki onnan, ahová beszorult, 36-ot hoztak le vagy ki onnan, ahonnan egyedül nem volt hajlandó távozni, és 1 állat, mint korábban említettük, tüzet okozott.

– És mindezek ellenére, mi mégis szeretjük a macskákat. Ennyire rettenthetetlenek vagyunk – fűzték hozzá az emberek és állatok vitéz védelmezői. 

Szerkesztőségünk kedvence továbbra is az a jó néhány évvel ezelőtti eset, amely során a megmentésre szorult kitekattusz nem csupán egy tetőn ragadt, de nehezen elképzelhető módon kapzsi fejére még egy májasos zacskó is rászorult. Mivel nem lehet elégszer elfogyasztani ezt a nyomasztó hétköznapok során mindenki arcára mosolyt csaló hírt, ismét figyelmetekbe ajánljuk az erről szóló cikkünket

A tűzoltóknak pedig minden állatszerető ember nevében hálásan köszönjük a példamutató kitartást!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában