Polgárőr Község díjat kaptak

2022.07.20. 14:56

Példaértékű, de nem meglepő: betörésmentes év is volt Bakonszegen

Csaknem harminc éve aktív szereplője Bakonszeg életének a helyi polgárőrség.

Bekecs Sándor

Gara Péter (középen) maga is lát el szolgálatot polgárőrként

Fotó: Országos Polgárőr Szövetség

Volt olyan év, amikor sem betörés, sem lopás nem volt Bakonszegen. Példaértékű, ám mégsem annyira meglepő adat, hiszen az alig 1200 lelkes településen ma is több mint hetven polgárőr segíti a rendőrség és az önkormányzat munkáját a közbiztonság érdekében. A mintegy harminc éve tartó együttműködést elismerve, idén Polgárőr Község díjat adományozott az Országos Polgárőr Szövetség a településnek és az egyesületnek. 

– Bakonszegen az elsők között alakult meg a helyi polgárőr-egyesület az országos szerveződések idején, az 1990-es évek első felében, s azóta folyamatosan működik, több mint hetven tagot számlál – idézte fel megkeresésünkre Gara Péter polgármester. 

Veszély esetén azonnal mozgósíthatók 

A településvezető elmondta, hogy a községben kiemelkedően jó a közbiztonság, amely egyrészt köszönhető a polgárőrség munkájának, másrészt a Szomszédok Egymásért Mozgalomnak, amelynek lényege, hogy a lakosok egymásra is odafigyelve, egymást értesítve jelzik, ha például idegen jármű közlekedik a faluban. Igen sokrétű a helyi polgárőrök tevékenysége: minden éjszaka járőröz­nek, biztosítják a faluban a rendezvényeket, és segítenek azok előkészületeiben is. Mindezek mellett részt vesznek különböző társadalmi megmozdulásokban, lakossági szemétszedésben és a közterületek parkosításában is. Iskolákban, óvodákban a rendőrséggel közösen tartanak közlekedésbiztonsági előadásokat. Más települések eseményein, rendezvényein segítik az ottani szervezők munkáját, illetve útbaigazítást tudnak adni a Bakonszegről érkezőknek is. – Bakonszeg határain kívül is helytállnak. A szomszédban dúló háború kitörése után a magyar–ukrán határon segédkeztek, illetve folyamatosan látnak el járőrszolgálatot a déli határon, ahol jelenleg is nagy a nyomás – emelte ki Gara Péter, aki polgárőrként maga is részt vett a határvédelmi feladatokban. 

– Az egyesület eszközállománya jónak mondható. Van egy személygépjárművük, melyet egy idén nyert pályázati támogatásnak köszönhetően újra cserélhetnek, továbbá rendelkeznek megfelelő ruházattal, eszközökkel, lámpákkal és kerékpárokkal is – sorolta. 

Pénzbeli támogatás is járt a díjjal 

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság berkein belül működik többek között a Herpály–Sárrét Önkéntes Mentőcsoport is, amely polgárvédelmi feladatokat lát el. Ennek a bakonszegi polgárőrök is tagjai, továbbá a községben tárolják a csoport aggregátorral és szivattyúval felszerelt terepjáróját, amelynek fenntartását az egyesület vállalta. Két helyi polgárőr is rendelkezik megfelelő képzettséggel ahhoz, hogy szükség esetén bevesse a járművet. 

Gara Péter hangsúlyozta, bár az országos szövetség díját idén kapták meg, azonban az az eddigi csaknem harminc év munkájának elismerését jelenti. A fentieken túl az önkormányzat, helyi vállalkozók és a lakosság is támogatja az egyesület működését.– Ez a mostani díj számunkra egyrészt erkölcsi jelentőséggel bír, mint visszajelzése annak, hogy jól végezzük a munkánkat. Másrészt 100 ezer forint működési támogatást is jelent az egyesület számára – hangsúlyozta a polgármester. – A helyi egyesület elindításában és összefogásában elévülhetetlen érdemei vannak Marczin Sándornak, egykori polgármesterünknek, aki a mai napig is aktívan részt vesz mind a megyei szövetség, mind pedig a helyi szervezet munkájában – tette hozzá. 

Bekecs Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában