Első a tűzvédelem

2022.06.17. 11:30

Nem oda való holmik vannak a lépcsőházban? Büntetés is járhat érte!

Bútor, kerékpár, motorbicikli és virág is fel-feltűnik egy-egy ház folyosóján.

Kivételt képezhetnek a közlekedőkön, lépcsőházak pihenőin elhelyezett növények | Forrás: illusztráció / MW-archív

Hatalmas virágládák, egy lelakatolt bicikli, esetleg kismotor. Ismerős? Megannyi lakó botlott már bele a szomszéd „holmijába” úton hazafelé, a lépcsőházban. De szabályos-e bármit is a folyosókon tárolni, illetve milyen retorzióval járhat, ha felelősségre vonják a kint hagyott eszközökért a társasházat? A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kérdeztük, egy olvasói levélből kiindulva. 

A társasházak közlekedőin történő tárolás megítéléséhez elsődlegesen azt szükséges tisztázni, hogy a közlekedőt a társasház kiürítési számításakor menekülési útvonalként vették-e figyelembe, vagy azok »csupán« közlekedési területek, mivel a rendeltetés függvényében eltérő tűzvédelmi követelmények vonatkoznak a jelzett területekre

– kezdte mondandóját Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Papp-Kunkli Nóra | Forrás: Napló-archív

Mint mondta, a társasházak lépcsőházaiban, közlekedőfolyosóin történő tárolás szabályait a hatályos jogszabályok nagyon szigorúan szabályozzák. A főszabály az, hogy

lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a lakáson kívüli közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el. 

– Kivételt képezhetnek ez alól a közlekedőkön, lépcsőházak pihenőin elhelyezett növények, ha nem szűkítik le a menekülési útvonalat, továbbá a beépített építési termékek és biztonsági jelek, valamint azok az installációk, dekorációk, szőnyegek, falikárpitok és egyéb, nem tárolásra szolgáló, a helyiség rendeltetésével összefüggő tárgyak, amelyek az elhelyezéssel érintett fal vagy a padló felületének szintenként legfeljebb 15 százalékát fedik le, és nem rontják a hő- és füstelvezetés hatékonyságát – tette hozzá, kiemelve, a növényeket nem lehet asztalra, bútorra rakni, hiszen ezek amúgy sem lehetnének a folyosón. 

A rács lassít 

A szakember megerősítette,

a társasház közös területein elkövetett tűzvédelmi szabálytalanságokért (például folyosón való szabálytalan tárolás, tűzvédelmi berendezések eltorlaszolása stb.) – amennyiben a felelős személye nem állapítható meg – a társasház mint a tulajdonostársak közössége tartozik felelősséggel, és tűzvédelmi bírsággal is sújtható. 

Jó hír azonban, hogy rácsot – bizonyos feltételek teljesülésével – szabad felszerelnünk. – A lakóépületben vagyonvédelmi okokból akkor alkalmazhatók lezárások (jellemzően vagyonvédelmi rácsok), ha azok nem zárják el a beépített tűzvédelmi berendezés, a hő- és füstelvezető, a füstmentesítő rendszer kézi vezérlését működtető szerkezetét, valamint a tűzvédelmi felszerelést (fali tűzcsapot, tűzoltó készüléket), és nem befolyásolják kedvezőtlenül a hő- és füstelvezetést, annak hatékonyságát. A vagyonvédelmi rácsok nyitott állapotban sem szűkíthetik le a kiürítésre szolgáló útvonalat. Erre alkalmas a lakásokhoz vezető közlekedőn beépített olyan ajtó, amely nyitását kulccsal biztosítják, és az érintett területről menekülő összes lakó rendelkezik ilyen kulccsal – fejtette ki Papp-Kunkli Nóra, kitérve arra is, fontos ugyanakkor figyelembe venni, hogy a rácsos lezárások egy tűzeset vagy műszaki mentés esetén a beavatkozó tűzoltók, mentők munkáját nagymértékben hátráltatják.

PSZ 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában