Kék hírek

2022.06.22. 10:03

Kihűlés miatt halt meg egy hajdúsági asszony, súlyosabb büntetést kér fiaira az ügyészség

Túl enyhének látják az 5, illetve 6 évnyi börtönt.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetésük jelentős súlyosítását indítványozta annak a két vádlottnak, akik súlyosan beteg édesanyjuk gondozását szándékosan elmulasztva a halálát okozták – tudatta a főügyészség.

Közleményükben rámutatnak: a vádlottak egy hajdúsági városban, kertes lakóingatlanban, közös háztartásban éltek 60 éves édesanyjukkal. Az asszony a halálát megelőzően néhány évvel agyvérzéshez hasonló betegségen esett át. Önmagát és a fiait ezután is ellátta ugyan, de gyakran feledékennyé és zavarttá vált. Noha a vádlottak folyamatosan észlelték állapotának romlását, gyógykezeléséről nem gondoskodtak, gondozását pedig súlyosan elhanyagolták. A sértett 2019-ben fizikálisan és pszichésen egyaránt fokozatosan leromlott állapotba került. A lakókörnyezetében élő emberek hasztalan szorgalmazták gondozásának biztosítását, a vádlottak ezt minden alkalommal elhárították.

2019 decemberében a napszámból hazatérő férfiak a sértett súlyos rosszullétét észlelték. A mentőszolgálat még a helyszínen megkezdte újraélesztését, majd kórházba szállította, azonban az asszony rövid időn belül elhunyt. Halála kihűlés miatti anyagcserezavar miatt következett be

– közölte a főügyészség. Nagyon alacsony testhőmérsékletű, rendkívüli módon elhanyagolt küllemű, alultáplált volt a sértett. Megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot és folyadékot a halálát megelőzően több nappal nem fogyasztott, mivel a fiaitól nem kapott. A testén kezdődő felfekvéses fekélyek voltak észlelhetők.

A vádlottak édesanyjuk gondozásának elmulasztását beismerték ugyan, bűnösségüket azonban tagadták. Védekezésük szerint az anya testi romlásának oka az volt, hogy segítségüket elutasította. A törvényszék azonban védekezésüket nem fogadta el.

Ítéletében megállapította, hogy a sértett halála akkor lett volna elkerülhető, ha a vádlottak gondozási kötelezettségüket megfelelően teljesítik, gondoskodtak volna a táplálásáról, gyógykezeléséről és a lakóház megfelelő fűtéséről. Közismert, általános élettapasztalat, hogy e tennivalók elmulasztása az érintett személy halálához vezethet, a vádlottak azonban e következménybe belenyugodva jártak el.

A Debreceni Törvényszék a büntetőügyben feltárt enyhítő körülményekre tekintettel, a vádlottakat 5 évi, illetve 6 évi börtönbüntetésre és ugyanilyen tartamban közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A vádhatóságnak a vádlottak terhére bejelentett fellebbezése alapján a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség mindkét férfi büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta. Álláspontja szerint ugyanis a különösen kegyetlen elkövetéshez közel álló, édesanyjuk halálához vezető bánásmód a Btk. enyhítő rendelkezésének alkalmazását nem indokolja. A törvényszék mindkét vádlottal szemben eltúlzottan enyhe börtönt szabott ki, amelynek fegyházban végrehajtása nem mellőzhető.

Az ügyészségi, illetve az enyhébb bűncselekmény megállapítására, és a büntetés mérséklésére irányuló védelmi fellebbezéseket a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában