Fogadja meg őket, ha autóba ül!

2022.06.22. 09:28

Hőség: hasznos tanáccsal segítik a sofőröket a megyei rendőrök

Fontos a folyadék-utánpótlás és az alkalmazkodás, kisgyermek és állat pedig még rövid ideig se maradjon az autóban.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A fokozódó hőség megviselheti az emberi szervezetet, és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt magában. A sofőrök általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, amely egy közlekedési helyzetben kihatással lehet a reakcióidőre is, hívja fel a figyelmet a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. Egyeseknél fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget, míg másoknál tompaságot válthat ki a hőség. Épp ezért fontos, hogy mindenki türelmesen, a megszokottól nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel induljon útnak.

A megyei főkapitányság arra kéri a sofőröket, fogadják meg ezeket a hasznos tanácsokat: 

  • Ha tehetik, kerüljék a legmelegebb órákban történő elindulást. Mindig kipihenten, megtervezett útvonallal induljanak el és gyakrabban álljanak meg felfrissülni.
  • Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot! Mindig legyen a kocsiban hűtött ásványvíz vagy üdítőital, amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket.
  • Lehetőség szerint ne napos helyen álljanak meg pihenőt tartani. Soha ne hagyjanak a parkoló gépkocsiban – még rövid időre sem – kisgyermeket, háziállatot!
  • Kiemelten fontos a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás. Váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés esetén a látótávolság hirtelen lecsökken, az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Zivatar idején csökkentsék a sebességüket és tartsanak nagyobb követési távolságot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában