Jogerős

2022.05.04. 13:04

Szerb embercsempészt ítéltek el Debrecenben

A férfi 2020 februárjában bukott le közel-keleti migránsokkal.

A vádlott próbált elmenekülni – nem sikerült

Forrás: Illusztráció: Police.hu

Jogerősen 2 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtotta és 5 évre kiutasította Magyarország területéről a Debreceni Törvényszék május 3-án azt a 39 éves szerb férfit, aki embereket akart Németországba csempészni. Az embercsempészés bűntettben hozott ítéletével a törvényszék helybenhagyta a Berettyóújfalui Járásbíróság korábbi, elsőfokú határozatát.

Az ítélet szerint a vádlottnak egy ismerőse ígérte, hogy pénzt kaphat, illetve elengedi a tartozását a bűncselekményben való közreműködéséért. A terhelt 2020 elején szerbiai lakóhelyéről Romániába utazott, ahol átvette az embercsempészés végrehajtásához rendelkezésére bocsátott személygépkocsit. Azzal érkezett Magyarországra, ahol az volt a feladata, hogy Ártánd térségében felvegye a Magyarországra illegálisan belépő migránsokat, és tovább szállítsa őket. Az éjszakai órákban Biharkeresztes közelében be is ült hozzá hat iraki és egy szír állampolgár, akiket egy ismeretlen kalauzolt át a zöld határon. 

Amikor az autót a 42-es főúton megállították volna a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség járőrei, a szerb férfi csak rövid autós üldözést követően állt meg. Majd a kocsiból kiugorva szökni próbált (nem sikerült elmenekülnie). Kiderült az is, hogy az autó rendszámai hamisak.  

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség súlyosítás érdekében fellebbezett, míg a vádlott és védője tudomásul vették azt. A törvényszék nem látta indokoltnak, hogy a középmértéket elérő szabadságvesztés büntetést szabjon ki. A másodfokú bíróság egyetértett a járásbíróság által megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével, valamint osztotta azt a döntést is, hogy a vádlottat 5 évre ki kell utasítani az ország területéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában