Videóval

2022.05.27. 11:51

Óriási természetvédelmi kárt okozott a hortobágyi tűzvész – Új részleteket közölt a nemzeti park

A növényzet alja még mindig izzik, hétfő óta kétszer is újragyulladt.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, hétfőn hatalmas tűzvész pusztított a Hortobágyon: a nádas Faluvéghalma major közelében gyulladt ki, összesen száznyolcvan hektár égett le, mire sikerült eloltani a lángokat.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) hivatalos honlapja pénteken részletesen is írt a tűzesetről. Beszámolójuk szerint május 23-án délelőtt érkezett jelzés a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához, miszerint Zám-puszta fokozottan védett részén, a Halas-fenéken tűz keletkezett.

Az illetékes természetvédelmi őr azonnal a helyszínre sietett, ahol akkor már jelentős kiterjedésben lángolt a szárazon álló mocsár keleti felének széle.

A területet csaknem teljes felszínén nádas és gyékényes növényzet fedte, melyben jelen, aszályosnak mondható időszakban nincs vízborítás. A tűzoltók ekkor már úton voltak, majd a természetvédelmi őr egyeztetett velük és a közelben gazdálkodó szervezet képviselőjével a teendőkről. A tűz terjedésének vonalában, arra merőlegesen a gazdálkodó segítségével traktorral letapostak egy 4-5 méter széles sávot, ahol esély mutatkozott a tűz megállítására. Itt a tűzoltók ellentüzet gyújtottak az éghető anyag megszüntetése érdekében, illetve vízzel locsolták a fennmaradt sávot.

Sajnos a rendkívüli erőfeszítések ellenére a tűz átterjedt a lenyomott növényzetű sávon, majd – ekkorra már mintegy 500 méter szélességben égve – folyamatosan haladt tovább.

Ezt követően már csak a lapos déli, összeszűkülő, végső szakaszánál nyílt reális lehetőség a lángok megfékezésére, ezért ott kontrollált ellentüzek gyújtásával és a tűzoltók erőinek oda történő átcsoportosításával sikerült véget vetni a pusztításnak.

Este 20 óra után ért véget az oltás. A Halas-fenék keleti tömbjéből csaknem 200 hektárnyi teljesen leégett. A déli oldalon nagyjából 45-50 hektár menekült meg.

A tűz kialakulásának oka ismeretlen. A rendkívül száraz körülmények a tűz terjedését sajnos nagyban segítették, ugyanakkor a mocsarak időnként száraz állapota a természetes dinamizmusuk részét képezi.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A nagy hőmérséklettel átvonuló tűz után a növényzet alja továbbra is izzik, ezért az első jelentősebb vízhatás megérkeztéig még több esetben újragyulladhat. Ez 24-én és 25-is megtörtént, de akár még heteken keresztül is fennállhat ez a helyzet, hívja fel a figyelmet a nemzeti park.

Mint írják, a tűz helyén szinte azonnal nagy számban jelentek meg a ragadozómadarak – kék és vörös vércsék, barna és hamvas rétihéják, egerészölyvek -, melyek a gyakorlatilag eltűnt vegetáció mellett kedvező táplálkozási körülményekre találnak.

A tűz jelentős természetvédelmi kárt okozott, de teljes pontossággal megállapítani az élővilág pusztulásának mértékét nem lehetséges.

Leginkább szembetűnő az éppen költésben lévő nádi énekesmadarak tojásos és fiókás fészekaljainak totális pusztulása, de a nagyobb mobilitással jellemezhető, nagyobb testű emlősök – őzek, rókák, vaddisznók – főleg fiatal egyedei is károsodtak. Valószínűleg jelentős a kár a gerinctelen csoportokban.

A terület regenerációja szempontjából a tavaszi – nyár eleji kiadós esők kulcsfontosságúak lennének – de eddig ezekre hiába várak. A HNPI tervezi a terület ökológiai árasztását is, amely a mocsári növényzet megújulása, majd az élőhelyeken az állatok általi újbóli térfoglalása szempontjából kedvező lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában