Visszaélés

2022.05.10. 08:50

Így könnyű spórolni: más nevére köttethette be a netet egy létavértesi nő

Egy adásvételi szerződés megkötésekor jutott hozzá a sértett nő adataihoz.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy nővel szemben, aki egy adásvétel kapcsán megismert személyes adatokkal élt vissza – tájékoztatta portálunkat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott 2020. július elején kötött gépjármű adásvételi szerződést a sértettel, az okirat mindkét fél személyes adatait tartalmazta. A vádlott kedvezőtlen anyagi körülmények között élt, ezért 2021. február 6-án létavértesi otthonából telefonon felhívta az egyik távközlési szolgáltató cég ügyfélszolgálatát. Ennek során saját részére a sértett személy adataival előfizetői szerződést kötött telefon-, internet- és televízió-szolgáltatásra, elérhetőségként pedig a saját lakóhelyét és elektronikus levelezési címét adta meg. A sértett csak hónapokkal később, 2021. december 28-án tudta meg, hogy egy ismeretlen személy a személyes adatainak felhasználásával szerződést kötött a szolgáltatóval. A vádlott által felhalmozott több mint 88 ezer forint hátralékot a sértett tartozásaként tartották nyilván, ezáltal a nőt jelentős érdeksérelem érte – áll a közleményben.

A vádlott az előfizetői szerződés megkötésekor jogosulatlanul kezelte a sértett nő személyes adatait, és eleve nem állt szándékában az előfizetői díjak megfizetése. Megtévesztő magatartásával a távközlési szolgáltató a sértettnek több mint 88 ezer forint kárt okozott, ami nem térült meg, ezért a társaság a Debreceni Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során kérte a kárának megtérítését, polgári jogi igényt terjesztett elő – tudtuk meg a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségtől.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő vádlottal szemben személyes adattal visszaélés és kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában a járási ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki, továbbá a távközlési szolgáltató sértett által előterjesztett polgári jogi igénynek adjon helyt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában