Eredményes felderítések

2022.04.29. 14:25

Rabló nem marad szabadon Hajdú-Biharban

Téma volt a közbiztonság alakulása a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének pénteki ülésén.

Forrás: Kiss Annamarie

Összesen hat napirendi pontot – egyez zárt ülésen – tárgyalt a közgyűlés április 29-én a Megyeháza Árpád-termében.

Miután megszavazták a lejárt határidejű határozatok módosításáról, a megtett intézkedésekről szóló előterjesztést, dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a megye közbiztonságának helyzetéről és a határőrizet rendjéről tartott beszámolót a 2021-es évre vonatkozóan. Szavai szerint szélsőségektől mentes, eredményes évet zártak.

Ismét az első helyen

Beszámolójában kitért a bűnügyi tevékenységek tavalyi esztendőt érintő arányára. Mint mondta, kevesebb bűncselekmény vált ismertté, az eredményesség tekintetében pedig növekvő tendencia született. Szép eredményeket ért el a megye kiemelt bűncselekmények számát illetően is. Kevesebb lopás, lakásbetörés történt, a rablás bűncselekményeket tekintve pedig felderítették az elkövetőket. Hajdú-Bihar az ország negyedik legnagyobb megyéjeként a legbiztonságosabbnak bizonyult. Elmondható, hogy százezer lakosra jutó arányszámában itt követik el a legkevesebb bűncselekményt; tíz évvel ezelőtti statisztikához viszonyítva csaknem tízezerrel kevesebb ember vált bűncselekmény áldozattá.

E területekre koncentrálnak

Terítéken volt a közúti közlekedési balesetek aránya is. A rendőr dandártábornok úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy az elmúlt 10-12 év második legjobb eredménye született, mégsem lehetnek nyugodtak addig, amíg életek vesznek a megyei utakon. Tragédiákhoz vezet elsősorban a sebesség túllépése és helytelen megválasztása, az elsőbbségi jogok és kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása. – A baleseteket kiváltó okok évtizedek óta nem változnak, az elsődlegesekre fogunk koncentrálni – figyelmeztetett.

Említést tett a migrációs helyzet alakulásáról is, és elmondta, az illegális határátlépés ma is problémát jelent. A rendőrök több alkalommal fogtak el kamionban megbújt határsértőket, az embercsempészekkel szemben a szükséges eljárásokat elindították. Ugyanakkor beszélt a háború elől menekülő ukrán határátlépőkről is, a pénteki napon reggel 6 óráig mintegy 130 ezer menekült lépett Magyarország területére Hajdú-Bihar megyében. Szóvá tette azt is, hogy az elmúlt időszakban, a koronavírus-járvány idején a belbiztonság kérdésében a magyar rendőrségnek kiemelt szerepe volt, majd azt követően is, hiszen bepótolva a korlátozások miatt elmaradt rendezvényeket, több megyei településen tartottak – esetenként több ezer, vagy több tízezer embert mozgató – eseményt.

A rendőr dandártábornok – aki csütörtökön vehette át Pintér Sándor miniszterelnök-helyettestől Az Év Rendőre Miniszteri Díjat – a beszámolót követően Pajna Zoltántól, a megyei közgyűlés elnökétől a Hajdú-Bihariak összetartozását jelképező Bocskai-kori szablya hű mását kapta meg. A relikviát ezúttal az újra megválasztott országgyűlési képviselők, Kósa Lajos és Pósán László is átvehették. Az ülésen továbbá „Hajdú-Bihar Megye Rendőre” emlékéremmel díjazták Péter Sándor rendőr ezredest, a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség vezetőjét. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában