Ítélet

2022.04.22. 11:37

Mentális beteg nőt kényszeríthetett prostitúcióra egy priuszos férfi Debrecenben

Több mint egy évig tagadta, most beismerő vallomást tett.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Debreceni Törvényszék április 21-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki a nőismerősét rávette arra, hogy pénzért szexuális tevékenységet folytasson, majd elvette tőle a bevételt – írja honlapján a bírói testület. 

A bíróság a vádlottat rendszeres előnyszerzés céljából, a sértett sanyargatásával, szexuális cselekmény végzése érdekében elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért a férfit a törvényszék 6 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet szerint felületes személyes ismeretség után a fiatal nő egy internetes közösségi oldalon ismerkedett meg a tőle idősebb vádlottal, 2020 júniusában vették fel egymással a kapcsolatot majd találkoztak. A sértett bele is szeretett a férfiba, aki kihasználta a mentális betegsége miatt gondnokság alatt is álló fiatal nő érzelmi függőségét. A vádlott 2020. szeptember elején a sértettet rávette arra, hogy prostitúciós tevékenységet folytasson, majd a pénzt adja át. A nő a vádlott kérésének eleget tett. A férfi naponta találkozott Debrecenben a sértettel, ellenőrizte az öltözékét, majd magára hagyta az egyik forgalmas útszakaszon. A sértett a prostitúciós tevékenységgel általában naponta 15 és 40 ezer forint közötti összeget keresett. Ezt a pénzt teljes egészében minden nap átadta a férfinak, aki a nap végén rendszerint ismét megjelent a bevételért. A fiatal nő 2020 szeptembere és december eleje között minden nap kint tartózkodott a városból kivezető út mellett vagy annak környékén. Ebben az időszakban gyakran előfordult, hogy a férfi bántalmazta, megütötte, illetve megrúgta a nőt, ha kevésnek találta a bevételt, illetve az ő megítélése szerint a nő nem jól végezte a munkáját. A vádlott és a sértett kapcsolata végül 2020. december első napjaiban megszakadt, a férfi munkavégzés céljából külföldre távozott – közölte a Debreceni Törvényszék.

A büntetőügyből kifolyólag a vádlott 2021 márciusa óta volt letartóztatásban és az egész eljárás során tagadott, még a 2022. március 11-én megtartott előkészítő ülésen is, és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. A vádlott a 2022. április 21-én megtartott nyilvános tárgyaláson azonban – az addig lefolytatott bizonyítás hatására - élve ezen jogával, változtatott álláspontján és teljeskörű, bűnösséget beismerő nyilatkozatot tett, ezt a bíróság elfogadta.

Dr. Szilvási László bíró az ítélet szóbeli indokolása során a vádlott javára enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomást, a megbánó magatartást és azt, hogy négy kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetett előéletű, valamint azt, hogy a mentális zavarban szenvedő fiatal felnőtt sértett egészségi állapotából származó befolyásolhatóságát és az érzelmi kötődését kihasználta a bűncselekmény elkövetéséhez.

Dr. Szilvási László kiemelte, hogy ebben a 2020 júliusa óta hatályban lévő törvényi tényállásban a jogalkotó nagyon szigorúan kívánt fellépni az emberi test kihasználása, különösen az ilyen anyagi haszonszerzés jellegű szexuális kizsákmányolás ellen.

A törvényszék ítéletét az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. A bíróság az ítélet jogerőre emelkedéséig a férfi letartóztatását megszüntette és elrendelte a bűnügyi felügyeletét a másodfokú eljárás befejezéséig. A vádlott azonban nem került szabadlábra, mivel más ügyében kirótt jogerős elzárás büntetésének letöltését kezdte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában