Nem jogerős

2022.04.08. 08:15

Fűvel kínálta a rendőröket, egy életre eltilthatják a vezetéstől

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság 2022. április 5-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki kábítószerrel kínálta meg a vele szemben intézkedő rendőröket Hajdúszoboszlón.

illusztráció / Shutterstock

A bíróság bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért őt 180.000 forint pénzbüntetésre ítélte és végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől - írja a Debreceni Törvényszék.

 

Az ítéleti tényállás szerint az 53 éves vádlott 2019. november 25-én 22 óra 40 perc körül Hajdúszoboszlón úgy vezette a tulajdonát képező személygépkocsit, hogy a vezetési képességre hátrányosan ható kábítószer, marihuána befolyása alatt állt. A férfi néhány száz métert tett meg bódult állapotban úgy, hogy még a jármű elakadásjelzőjét is használta és nagyon lassan haladt, majd az út közepén megállt. Ezt észrevette két férfi, akik rászóltak a vádlottra, hogy álljon be a parkolóba, mert akadályozza a forgalmat. A két tanú látta, hogy a vádlott zavart állapotban van, összefüggéstelenül beszélt, ezért segítettek neki, hogy a gépkocsival be tudjon állni a parkolóba, majd értesítették a rendőrséget.

A helyszínre érkező rendőrök intézkedés alá vonták a férfit, aki eközben arról kérdezte az egyenruhásokat, hogy van-e szükségük kábítószerre.

A korábban, 2021. december 2-án megtartott előkészítő ülésen a vádlott először beismerte a bűncselekmény elkövetését, azonban röviddel később mégis vitatta a vádirat egyes pontjait, majd a bíró kérdésére azt mondta, hogy nem ő vezette az autót, csak a parkolóban állt. Ezt követően meggondolta magát és újra elismerte a bűncselekmény elkövetését. A bíróság a férfi bizonytalanságára tekintettel tárgyalásra utalta az ügyet, mivel a tényállás tisztázása vált szükségessé. A becsatolt igazságügyi szakértői vizsgálat eredménye és a PÁV vizsgálat alapján a vádlott alkalmatlan a gépjárművezetésre. A bizonyítási eljárás végén a férfi beismerő vallomást tett, a tényállást nem vitatta, de a végleges hatályú eltiltást kifogásolta.

 

Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet szóbeli indokolása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, valamint szabálysértés elkövetése miatt több alkalommal vonták felelősségre. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését és egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

 

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a döntést tudomásul vette, a vádlott és védője azonban a végleges hatályú eltiltás miatt fellebbezést jelentett be. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában