Sziréna

2022.04.19. 16:31

Bombariadó miatt érkeztek ki négy debreceni helyszínre is a rendőrök

Forrás: Czinege Melinda

Információink szerint bombariadó miatt vonult ki több debreceni rendőri egység is a MÁV Rózsa utcai irodájához. A délután során Debrecen Plazához és a Malomparkhoz is érkeztek egyenruhások, szintén bombariadó gyanúja miatt. A Füredi úti komplexumot kiürítették, a forgalmat a rendőri intézkedés nem érintette.

Az Origo cikke szerint több budapesti és vidéki plázában is bombariadó volt kedden.

Értesüléseink szerint az esti órákban a Fórumhoz is rendőrök érkeztek, a délutáni eseményekkel megegyező körülmények miatt. Ez így összesen négy debreceni helyszín egyetlen nap alatt.

A keddi helyszíni szemléink során a főutcán tapasztaltuk a legkevésbé a bejelentés hatását. A Piac utca és a Rózsa utca sarkánál álló rendőrautókat és egyenruhásokat ugyan megbámulták a járókelők, azonban kevésbé volt látványos, mint a Malompark előtt ácsorgó nagyobb tömeg. A bevásárlóközpont bejáratánál főként az épületben dolgozók várakoztak csapatokat alkotva. Láthatóan jókedvűen fogadták a munkamentes szabadidőt, ellenben azokkal a civilekkel, akik nem tudták, mikor szabadulhatnak a mélygarázsban fogságba esett autóikkal a váratlan szituációból.

A Debrecen Pláza előtt is hasonló volt a helyzet, kiegészülve azokkal, akik a moziban vásárolt papírpoharas üdítővel és pattogatott kukoricával az utcára kényszerültek. Ők már bosszúsabban vették a kiürítést, hiszen nem erre a műsorra váltottak jegyet. Nekik nem maradt semmi látnivaló. Sietve lefékezett mellettünk egy biciklis futár, aki rendelését feltehetően éppen a Hunyadi utcai bevásárlóközpontból kézbesítette volna. Amikor megtudta, hogy a bombariadó miatt nem fog bejutni az épületbe, morogva odébb állt. Akárcsak az idős úr, aki elmondása szerint a Pláza parkolóban hagyta autóját.

A Fórum környékén kevés embert láttunk, feltehetőleg a késői riasztás miatt. Mivel az üzletek már majdnem bezártak, így főleg néhány vacsorát szakított félbe a bombariadó. A megyei rendőr-főkapitányság a Napló kérdésére azt válaszolta, a rendőri intézkedések folyamatban vannak. Ezekben az esetekben a hasonló feladatokra kiképzett állomány vizsgálja át az épületet.

Az elmúlt időszakban több bombariadó volt

Debrecenben és több nagyvárosban. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot azzal a kérdéssel kerestük meg, milyen feladatokat látnak el ilyenkor a helyszínen. – A robbantással való fenyegetést
vagy erre utaló bejelentést a rendőrség komolyan kezeli, és gondoskodik a megfenyegetett intézmény átvizsgálásáról.

A veszélyeztetett objektum átvizsgálását az erre a feladatra speciálisan kiképzett állomány az erre vonatkozó szakmai protokoll alapján végzi – tudatták.

A közelmúltban megyei esetekben vaklármáról volt szó, azonban ez sem jár büntetlenül, ha megvan a tettes.

A rendőrség tájékoztatott, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntettet követ el. – A közveszéllyel fenyegetés bűntettet a Büntető törvénykönyv alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, de ha az a köznyugalmat súlyosan megzavarta, akkor már egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható – ismertették.

Továbbá érdemes azt is tudni, hogy a bejelentés következményeként a rendőri intézkedések anyagi vonzata igen magas. Ezt bűnügyi költségként számolják fel, melyet majd az elkövetőnek kell megfizetnie.

HL, KD, HAON

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában