Korrupciógyanú

2022.04.29. 09:15

Adóhatósági kormánytisztviselők és vállalkozók ellen emeltek vádat Debrecenben

Az ügyészség szerint az egyik kormánytisztviselő többek között mobiltelefont és vacsorameghívást is elfogadott egy kis segítségért cserébe. Összesen tizennyolc személy érintett az ügyben valamilyen formában.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 személy ellen a Debreceni Törvényszéken, áll a Központi Nyomozó Főügyészség pénteki közleményében.

A vádirat szerint egy kormánytisztviselő az adóhatóság olyan osztályán dolgozott beosztottként, amelynek feladata a végrehajtási ügyek intézése és nyilvántartása volt. A kormánytisztviselő 2018 októberét megelőzően jó kapcsolatot alakított ki olyan vállalkozókkal, akik személyükben vagy cégükön keresztül már huzamosabb ideje voltak érintve különböző adóhatósági eljárásokban.  

A közlemény szerint a középkorú férfi az ismeretségi körébe tartozó vállalkozók részére a bizalom és a kapcsolat fenntartása érdekében olyan információkat és adatokat szolgáltatott, amelyek azt a látszatot keltették, hogy neki köszönhető valamely hátrányos jogkövetkezmény elkerülése.

Ezen túlmenően többször – akár külön kérés nélkül – tekintette meg az adózók rendszerben lévő adatait, vállalkozott az adott ügy soron kívüli elintézésére, továbbá segítette a kérelmek, nyomtatványok megfelelő kitöltését, elkerülve ezzel a hiánypótlás miatti időveszteséget.

Az ügyészség azt írja, a kormánytisztviselő az ügyintézésbe alkalmanként bevonta a vele bizalmi viszonyban lévő három kollégáját is, akik aktívan közreműködtek az ügyek elintézésében, vagy az adatok hivatali nyilvántartásokból történő kiszolgáltatásában.

A kormánytisztviselő a jogellenes hivatali segítségnyújtásért cserébe rendszeresen – látványos vagyongyarapodást nem eredményező, de a napi megélhetést jelentősen megkönnyítő – jogtalan előnyt kért, az ügyintézés ellentételezéseként például mobiltelefont, vacsorameghívást és különböző nagyobb értékű húskészítményeket fogadott el – áll a közleményben.

Az ügyben a regionális nyomozó ügyészség összesen négy adóhatósági dolgozóval valamint tizennégy vállalkozóval szemben emelt vádat.

Vádiratában az ügyészség a kormánytisztviselővel szemben szabadságvesztés büntetés és pénzbüntetés kiszabására, valamint – a jogellenes gazdagodás erejéig – vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt, illetve valamennyi kormánytisztviselő vonatkozásában indítványozta a köztisztviselői foglalkozástól határozott időre történő eltiltást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában