Helyi kék hírek

2022.03.16. 17:02

Lövések Debrecenben: balul sikerült az átverés, itt az ítélet

Mese a csempészcigarettáról és egy gumilövedékes lőfegyver.

Helyszínelés az éjszakai órákban

Forrás: Police.hu

Nem jogerősen 6 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék azt a férfit, akinek szerepe volt egy 2020-as debreceni lövöldözésben; a vádlott társát – egy ukrán állampolgárt – még körözik. Cs. T.-t felbújóként elkövetett rablás bűntettében marasztalták el, s az ítélet szerint csak a büntetés kétharmadának letöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

 

Az ítélet tényállás szerint a bűneset sértettje anyagi gondokkal küszködött. A férfi hosszas vívódás után úgy döntött, illegális tevékenység révén lesz úrrá a nehézségei. Egy edzőtermi ismerőse – a vádlott – kínált már a számára „könnyű pénzszerzési lehetőséget”, ezért hozzá fordult. Cs. T. előadása szerint zárjegy nélküli cigaretta árusításával forgatták volna meg a sértett 5-7 millió forintját, miközben a vádlott valójában „csak” meg akarta szerezni a büntetőügy áldozatának a pénzét.

 

Cs. T. színjátékot épített fel a csalás érdekében: ő maga a közvetítő szerepére vállalkozott, miközben beszervezett egy ukrán férfit, aki a mese szerint a csempészett cigarettát adta volna el a sértettnek. 2020 februárjában a vádlott tényleg összehozta a feleket, a személyes találkozó során a sértettnek meg kellett mutatnia a cigaretta vásárlásra szánt 6 millió forintot az ukránnak. 

 

Pár nappal később – a megállapodás értelmében – a Zelemér utcán találkoztak a cigarettavásárlás lebonyolítása végett. A vádlott a látszat fenntartása érdekében kisbuszt bérelt, ezzel a járművel érkezett a helyszínre az esti órákban az ukrán bűntárs. E kettő eltökélte, hogy történjék bármi, megszerzik a hatmilliót. Ezt a célt szolgálta az a tűz- és lőfegyvernek minősülő traumatikus (gumilövedékes) lőfegyver is, amelyet a külföldi férfi magával vitt. Cs. T. egy másik gépkocsival a közelben várakozott.

 

Tüzet nyitott

 

Az „üzletkötés” érdekében az ukrán beült a sértett gépkocsijába, és megszámolta a pénzt. Ez utóbbi aztán egy sporttáskában a hátsó ülésre került, a „díler” pedig a kisbusz felé indult, mintha a cigarettárt menne. Helyette azonban tüzet nyitott a fegyverrel, majd megpróbálta kiragadni a pénzestáskát a személyautóból. Nem ment könnyen, a dulakodással tarkított jelenetek során az ukrán többször meglőtte a sértettet, akinek végül sikerült elhajtania a helyszínről – a pénz és, ugye, cigaretta nélkül. Előbbivel a támadó menekült, méghozzá gyalogosan. 

 

A sértett a lőtt sebek miatt ellátásra szorult, hozzá környékbeliek riasztottak mentőt. Az eseményeket észlelve Cs. T. szintén elhagyta a városrészt.

 

Az áldozat sérülései 8 napon túl gyógyulónak bizonyultak, de akár halálos fejlövést is kaphatott volna, ha nem kapja maga elé a kezét. 

 

A bíróság döntése nem jogerős, az ügyészség a nyilatkozattételre fenntartott 3 munkanapos határidőn belül az ítéletet tudomásul vette, míg a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása, téves minősítés miatt, valamint enyhítés végett fellebbezést jelentett be. Az ügy másodfokú jogerős elbírálásáig a törvényszék fenntartotta a vádlott bűnügyi felügyeletét; másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában