A NAV vette észre

2022.03.23. 08:22

Hamis maszkokat teríthetett egy boltos a debreceni belvárosban, vádat emeltek ellene

Több mint egymillió forintos vagyoni hátrányt okozott az ügyészség szerint, pénzbüntetést kaphat.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség iparjogvédelmi jogok megsértésének vétsége miatt emelt vádat az ellen az üzlettulajdonos ellen, aki a védjegytulajdonosok engedélye nélkül az érintett védjegyek feltüntetésével közel 100 darab szájmaszkot árusított, írja közleményében a megyei főügyészség.

 

A híradás szerint a vádlott egyéni vállalkozóként egy illatszerboltot üzemeltet Debrecen belvárosában. 2020. december 3-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai ellenőrzést folytattak a kereskedelmi egységben, ahol 86 darab, 3 különböző világmárka logójával és feliratával ellátott szövet szájmaszkot találtak, amelynek származását, eredetét a nő számlával vagy egyéb okirattal nem tudta igazolni, továbbá a védjegytulajdonosoktól származó engedéllyel sem rendelkezett.

A vádlott által árult szövet szájmaszkok illegálisan előállított, az érintett világmárkák védjegyeivel az összetéveszthetőségig hasonló hamisítványok voltak

– írja az ügyészség.

 

Az eljárás során megállapították, hogy a nő a márkajelzések használatára egyik védjegyjogosulttól sem kapott engedélyt. Erre vonatkozó szerződés alapján pedig a védjegyoltalom jogosultjának a használó köteles lenne jogszabályban megállapított mértékű díjat fizetni.

A vádlott a hatályos jogszabályi rendelkezéseket megszegve a 3 világmárka jogtulajdonosának több mint egymillió forint vagyoni hátrányt okozott.

 Az ügyben a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága folytatta le.

 

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlott ellen három rendbeli iparjogvédelemi jogok megsértésének vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján pénzbüntetést szabjon ki, emellett a lefoglalt 86 darab szájmaszkot kobozza el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában