Világnap

2022.03.07. 16:41

Depresszió, szorongás, alvászavar: felnőttkorban ütnek vissza a gyerekként elszenvedett traumák

A bűncselekmények áldozatairól volt szó a Hajdúböszörményi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum előadásán.

Tullner Gabriella szakpszichológus | Forrás: Kiss Annamarie

Az áldozattá válás megelőzésére, megsegítésére, továbbá a társadalmi szolidaritás fontosságára hívja fel a figyelmet a bűncselekmények áldozatainak világnapja, amelynek alkalmából előadást tartott március 7-én, hétfőn a Hajdúböszörményi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar kollégiumában tartott eseményen szép számmal vettek részt, szakemberek mellett többek között az egyetem hallgatói, középiskolás diákok és tanárok hallgatták az előadásokat.

A bűnözők sohasem pihennek. Naponta mintegy 250-en válnak bűncselekmény áldozatává Magyarországon. A KSH adatai szerint 2020-ban csaknem 95 ezren váltak áldozattá, így több mint 7900-an havonta. Tavaly szeptember végéig pedig mintegy 58 ezren

– osztotta meg Sőrés István. A Hajdúböszörményi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társadalmi elnöke hozzátette: az áldozatok többsége nem hibáztatható a velük történetekért. – Megérdemlik, hogy együttérzés övezze őket – emelte ki.

Magukkal viszik

 

– Minden harmadik gyereket érint olyan trauma, amit közeli hozzátartozója okoz. Ezek olyan súlyos gyermekkori sérülések, amelyek utána az egész életükre kihatással lesznek valamilyen mértékben – figyelmeztetett előadásában Tullner Gabriella szakpszichológus, aki lélektani oldalról közelítette meg az áldozattá válás témáját.

 

A szakember elmondta, a fizikális, a szexuális és az érzelmi bántalmazás mellett az elhanyagolás is jelentős probléma. Kiemelte:

baj akkor van, ha a bántalmazás láthatatlanná válik.

A gyerekkori traumáknak felnőttkorban jelentkeznek a következményei. Egyebek mellett depresszió, szorongás, testi panaszok, alvás-, személyiség-, és szexuális zavarok jelennek meg az érintetteknél. Ezzel összefüggésben pedig az addikció merül fel. A szakpszichológus a viselkedéses függőségek két típusát emelte ki, amelyeknek szoros kapcsolata lehet a korai bántalmazási formákkal. Egyrészt az internetet említette, ami korlátlan figyelmet adhat, másrészt az ábrándozást emelte ki, ami megakadályozhatja az életvezetést.

 

– Mindig gondoljuk végig, hogy súlyos függőség sosem alakul ki alap személyiségkárosodás nélkül. Nincs olyan, hogy valaki véletlenül lesz függő – hangsúlyozta.

 

Bárki érintetté válhat

 

Valamennyi jogalkalmazó szerv kötelessége segíteni azoknak, akik személyükben, javaikban, jogaikban sérelmet szenvedtek. Sok esetben azonban a bűncselekmények rejtve maradnak.

Áldozat és elkövető lehet bárkiből

– hangsúlyozta Kiss Imre, a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság munkatársa.

 

Kiemelte: többek között a bántalmazás, a zsarolás, a megfélemlítés és a lopás áldozatává válhatnak a gyerekek az iskolában.

 

Megjegyezte, hogy a testi sértés problémájával sokat találkoznak. A zsarolás viszont – ami akár rendszeressé válhat, ha nem kér segítséget az áldozat – azon esetek táborát erősíti, ami nem feltétlenül jut el a rendőrségre, mert az érintett, tartva a következményektől, hallgat róla.

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában