Első fokon

2022.03.11. 14:59

A polgári Újkenyér Ünnepén ölt – megszületett az ítélet

O. Sz. videót is megosztott arról, hogy haragosa életére tör.

A bűnügyi helyszínelés Polgáron 2019 augusztusában

Forrás: Police.hu

Nem jogerősen 24 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Törvényszék március 11-én azt a férfit, aki 2019 nyarán egy koncerten szúrta le haragosát Polgáron; a tettes a közösségi oldalán megüzente áldozatának, hogy megöli. A bíróság emberölés mellett kerítés és súlyos testi sértés kísérlete bűntettekben, valamint kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklás vétségében marasztalta el a vádlottat, akit kizártak a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

 

Az ítéleti tényállás szerint a polgári férfi és élettársa anyagi gondokkal küzdöttek, ezért 2017-ben úgy döntöttek, a nő pénzért szexuális szolgálatást nyújt férfiaknak. A partnerek egy részét a nő egy közösségi oldalon kereste úgy, hogy hirdetést adott fel. Másokat a vádlott, O. Sz. irányított hozzá. A prostitúcióért kapott pénzből a nő bizonyos összeget átadott a férfinak. Előfordult, hogy utóbbi ezt megtagadta, olyankor a párja megverte. Így történt akkor is, ha a nő nem akart szexelni a vádlott által kerített kuncsafttal. 

 

A vádlott 2019 márciusában egy gyerekkori ismerősének is ajánlotta párját. Két alkalommal összehozta a találkozót, ezek során a nő és partnere között kölcsönös szimpátia alakult ki. A férfi annyira megsajnálta őt, hogy a gyermekével együtt magához költöztette, amikor O. Sz. 2019 májusában Budapestre ment dolgozni.

 

A vádlott ezért fenyegetni kezdte mindkettőjüket, s ez odáig fajult, hogy a közösségi oldalára – a sértettre célozva – kiírta: „augusztus 18-án meghalsz”. Az ítéletben szerepel: 2019 augusztusában a vádlott meglátta volt élettársát Polgáron. A kerékpározó nőt a földre rántotta, bántalmazta, és csak a helyszínre érkező rendőrök láttán hagyott fel a cselekményével. Ütései 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülés okozására irányultak.

 

2019. augusztus 19-én, az esti órákban O. Sz. – ittasan – a testvére és egy nő jelenlétében egy késsel hadonászva beszélt arról, hogy megöli a nőt elszerető férfi. Amikor erőteljesen rászóltak, a vádlott  sírva fakadt, és eldobta a kést. Később – már megnyugodva – megkereste a szúróeszközt, és haragosa keresésére indult, hiába próbálta lebeszélni erről a testvére. Az áldozat a nővel együtt Polgáron, a Barankovics téren tartózkodott az Újkenyér Ünnepe nevű rendezvényen. Bár tudott a videóra is rögzített fenyegetésről, azt sem ő, sem a családja nem vette komolyan. A koncerten O. Sz. a sértett hátára ugrott, majd a dulakodás során több helyen megszúrta. Az áldozat  olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítása közben meghalt. A vádlott előállítása során a véréből és a vizeletéből a kirendelt igazságügyi szakértő új pszichoaktív anyag és kábítószer jelenlétét mutatta ki.

 

Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolása során elmondta: a bíróság nem állapította meg azt, hogy a vádlott az emberölést előre kitervelten követte volna el. Ezen minősítő körülmény hiánya miatt a vádlott kizárólag az emberölés alapesetéért felelhet az elsőfokú ítélet szerint. A döntés azért nem jogerős, mert az ügyészség súlyosítás, vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában