Sziréna

2022.02.15. 08:11

Taxiórák szabálytalan hitelesítése miatt emeltek vádat Debrecenben

A vádlottak felfüggesztett börtönt kaphatnak.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azokkal a hivatali ügyintézőkkel és vállalkozókkal szemben, akik a rendszer kijátszásával saját hasznukra végezték a taxiórák hitelesítését

– tudatta közleményében a megyei főügyészség.

 

Mint írják, két vádlott olyan vállalkozást működtet Debrecenben, ahol többek között viteldíjmérő eszközök beszerelését, szervizelését és hitelesítését végzik.

 

A vonatkozó szabályozás értelmében személyszállítási tevékenység csak ellenőrzött mérőeszközzel végezhető, ezért a taxiórákat rendszeresen hitelesíttetni kell. A mérők hivatalos hitelesítése úgy történik, hogy a taxisok jelzik igényüket a vállalkozók felé, akik a kormányhivatalnál bejelentik a megrendelést, ahol azokat iktatják, ügyszámmal látják el, majd a mérésügyi ügyintézőkhöz kerülnek. Ezen ügyintézők a hitelesítést számla alapján, az igazgatási díj megfizetését követően végezhetik el – részletezi a folyamatot a közlemény.

 

A híradás szerint az öt vádlott a hivatalos ügyintézést megkerülve úgy végzett hitelesítést, hogy a két vállalkozó a hozzá beérkezett megrendelések kapcsán nem nyújtott be kérelmet a kormányhivatalba, hanem közvetlenül a három ügyintézővel egyeztetett időpontot.

 

Ezt követően a három kormányhivatali tisztviselő vádlott ténylegesen elvégezte a mérőórák hitelesítéséhez szükséges vizsgálatokat, amiről hitelesítési bizonyítványokat állítottak ki. Ezek az okmányok azonban hamisak voltak, mert nem szabályosan megindult hatósági eljárás keretében, hanem a hivatali iktatórendszer kikerülésével készültek.

 

Az ügyintézők és a vállalkozók megtévesztették az óráik hitelesítését megrendelő taxisokat, számukra hamis hitelesítési bizonyítványt adtak ki úgy, hogy valódi hatósági eljárás látszatát keltették – mutat rá az ügyészségi közlemény, megjegyezve, hogy ezzel a módszerrel a hivatalos személynek minősülő ügyintézők és a mérést végző vállalkozók 2016-ban és 2017-ben közel 250 megrendelő sértettet tévesztettek meg, akik vizsgálatonként 16 ezer és 21 ezer forint közötti díjat fizettek meg készpénzben a hitelesítést végző vállalkozóknak.

 

Az ügyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság folytatta le.

 

A Debreceni Járási Ügyészség az ügyintéző vádlottakkal szemben hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, továbbá valamennyi vádlottal szemben szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a vádirat továbbá mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlottak a járásbíróság előkészítő ülésén a váddal egyezően beismerik tettüket és lemondanak a tárgyaláshoz fűződő jogukról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában