Vádemelés

2022.02.09. 08:53

Baleset a 42-esen: maradandó fogyatékosságot szenvedtek a tapasztalatlan sofőr utasai

Öt utas szenvedett súlyos sérülést abban a balesetben, amelyet a kezdő sofőr durva szabályszegése okozott – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A Debreceni Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a férfi ellen, aki kellő tapasztalat hiányában súlyos balesetet okozott – tájékoztatta portálunkat a főügyész.

 

A vádirat szerint a vádlott a bűncselekmény elkövetését megelőzően két hónappal szerzett vezetői engedélyt, így csekély vezetői jártassággal rendelkezett. A férfi 2020. április 23-án reggel 6 óra 30 perc körüli időben a munkáltatója tulajdonában lévő személygépkocsival haladt Biharkeresztes felől Bedő község irányába, a járműben négy utas tartózkodott. A vádlott és a jobb oldali első ülésen utazó sértett nem használta a biztonsági övét. A vádirat alapján jó látási viszonyok mellett haladt a jármű, a vádlott haladási irányából a 42-es számú főútvonalhoz közeledve a közlekedési környezet akadálymentes, jól belátható volt. A gépkocsit vezető férfi a 42-es számú főútra szándékozott rátérni, ahol az útkereszteződés előtt megállásra és kötelező elsőbbségadásra felhívó közlekedési jelzőtábla van kihelyezve. A tábla utasítása ellenére azonban a vádlott nem állt meg, hanem 40 km/óra sebességgel ráhajtott a 42-es számú főútra, így nem adott elsőbbséget a jobbról érkező, szabályosan közlekedő sértett által vezetett járműszerelvénynek. A vádlott a személyautóval a vontató bal első kerekének ütközött, amelynek következtében a járműszerelvény az árokba borult, míg a gépkocsi az útkereszteződés túloldalára sodródva állt meg.

Az ütközés következtében a vádlott gépjárművében utazó négy utas, valamint a szabályosan közlekedő járműszerelvény vezetője súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, két sértett sérülései maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyultak.

A vádlott durva KRESZ-szabályt megszegő magatartásának következtében jött létre a baleset és keletkeztek a sértettek sérülései – állapította meg a Debreceni Járási Ügyészség.

 

Az ügyben a nyomozást a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság folytatta le.

 

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottat felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, továbbá hosszabb időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában