Sziréna

2022.01.05. 08:33

Jellemzően ittas, aki eltiltás hatálya alatt vezet

Súlyosabb esetben három év szabadságvesztés is kiszabható.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az eltiltás hatálya alatti járművezetés fél éve minősül bűncselekménynek. A hatályos Btk.-ban május 14-től új bűncselekményként szerepel a korábban szabálysértésnek minősülő eltiltás hatálya alatti járművezetés, melynek két esetköre van. 

 

Az enyhébben büntetendő alakzatot valósítja meg, aki a hatóság által alkalmazott eltiltás hatálya alatt – annak érvényesülési körébe tartozó – járművet vezet. Ekkor 1 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Súlyosabb, ha az elkövető büntetőeljárásban jogerősen kiszabott eltiltás hatálya alatt követi el a bűncselekményt, ekkor 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az elmúlt fél évben Hajdú-Bihar járási ügyészségein 65 ilyen bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás. Gyakori, hogy az eltiltás alatt vezetők más bűncselekményt is elkövettek, jellemzően ittasan vezettek. A Debreceni Járási Ügyészségen már 23 ügyben született jogerős bírósági döntés. Eddig 15 elkövetőt állítottak gyorsított eljárással bíróság elé. 

 

A jogerősen befejezett ügyekben a gyakorlat szerint az enyhébb, vétségi alakzat esetén többnyire pénzbüntetést, a súlyosabb bűncselekmény elkövetőivel szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki az illetékes járásbíróság, és emellett mindkét esetben eltiltotta a vádlottakat a közúti járművek vezetésétől. 

 

HBN 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában