Várni kell az ítéletre

2022.01.10. 17:26

Húszmillió forint a per tétje

Az állam Magyarország eddigi legnagyobb kártérítését követeli vissza.

Megkezdődött hétfőn délután a Debreceni Járásbíróságon az a polgári peres eljárás, melyben a magyar állam jogalap nélküli gazdagodás címen kéri annak a 20 millió forintnak a visszatérítését, amit a gyilkosságért elítélt B. F. a korábbi felmentése után követelt; évekkel később kiderült, mégis ő és fia követték el a gyilkosságot. A per nemcsak a példátlanul magas kártérítési összeg miatt kapott országos médiafigyelmet, az elhíresült eset az évek alatt fordulatokban bővelkedett.

 

Egyszerűnek látszó ügy

 

Az események 1999 márciusában kezdődtek Újszentmargitán. Az ügy akkor még egyszerűen követhetőnek tűnt: Gy. J.-t holtan találták egy házban, amelynek tetejéről ellopták a később kulcsszerepet játszó antennát. A nyomozás alapján másnap őrizetbe vették ifj. B. F.-et és apját, akivel az áldozat előző este együtt italozott a kocsmában. A vád szerint B. F. és fia be akartak törni a házba, amit Gy. J. őrzött. A férfi ezt meg akarta akadályozni, ezért egy máig ismeretlen fémtárggyal agyonverték.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2002-ben elsőfokon bűnösnek találta a két gyanúsítottat, a Szegedi Ítélőtábla azonban egy évvel később hiányosnak és felderítetlennek találta az esetet, ezért az eljárás megismétlésére kötelezte a bíróságot.

 

Ártatlanból bűnös

 

Bizonyítottság hiányában 2005-ben B. F.-et és fiát felmentették. Miután kiszabadultak, pert indítottak a magyar állam ellen, mivel szerintük jogtalanul tartották őket előzetes letartóztatásban közel hat évig. A bíróság végül rekordméretű, 45 millió forintos kártalanítási összeg megfizetésére kötelezte a magyar államot.

 

Hét évvel később azonban újabb csavar történt az ügyben: perdöntő bizonyítékok kerültek elő. B.-ék tiszadadai házától nem messze megtalálták a gyilkossági ügyben szerepet játszó antennát, illetve ifj. B. F. fia is terhelő vallomást tett apja ellen. A tárgyaláson a bíróság végül bűnösnek találta B. F.-et és fiát. A korábbi felmentő ítéletet eltörölték, és 2017-ben idősebb B. F.-et 12, fiát 10 év fegyházra ítélték.

 

Miután bebizonyosodott a páros bűnössége, az állam a kártérítési összeg visszatérítését kérte, amit B.-ék elutasítottak, így az állam peres úton igyekszik visszakapni a szerinte jogtalanul szerzett vagyont.

 

A bíróság február 8-án hirdet határozatot az ügyben. 

 

HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában