A vádirat szerint egy tartozást akartak kiegyenlíteni

2022.01.18. 08:19

Börtönbe csempészett telefonnal csalhattak ki pénzt a vádlottak

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat azzal a három férfival szemben, akik egy büntetés-végrehajtási intézet zárkájában illegálisan tartott mobiltelefonról indított hívással szereztek pénzt a sértettől.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A három vádlott 2020 nyarán jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, 2020 augusztusában rövid ideig ugyanabban a zárkában helyezték el őket - olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

 

A vádirat szerint a legidősebb vádlott pénzzel tartozott egyik társának, ezért mindhárman megállapodtak abban, hogy a férfi a tartozást csalás útján egyenlíti ki. A legfiatalabb férfi átadta a legidősebb vádlott-társának a nála illegálisan lévő mobiltelefont, a harmadik vádlott, aki várta a tartozás megfizetését, megadta az anyja nevén lévő bankszámla számát, majd a legidősebb vádlott 2020. augusztus 25-én délelőtt felhívta a véletlenszerűen beütött telefonszámon a sértettet és magát valótlanul egy behajtó iroda munkatársának adta ki. A férfi arra hivatkozott, hogy a sértettnek a bankszámlája kapcsán tranzakciós illetékelmaradása van, aminek végrehajtását az ő irodája végzi, majd tájékoztatta a sértettet, hogy milyen bankszámlaszámra kell átutalnia a hátralékos összeget.

 

A tévedésbe ejtett sértett 2020. augusztus 25-én a vádlott által megadott bankszámlára átutalt több mint 86 ezer forintot. A pénzösszeg átutalása azonban az internetkapcsolat akadozása miatt kétszer történt meg, így a vádlott által megadott bankszámlára több mint 170 ezer forint érkezett. A vádlottak magatartásukkal közel 170 ezer forint kárt okoztak a sértettnek. A jóváírt összeg a legidősebb vádlott tartozásának megfizetéseként a harmadik vádlott anyjának számlájára került.

 

A bankszámlát a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során zárolták és arról 25 ezer forintot lefoglaltak. A sértett kérte a kárának megtérítését, polgári jogi igényt terjesztett elő.

 

Az bv. intézetben végzett ellenőrzések során lefoglalták a vádlottaknál tartott, becsempészett mobiltelefon készüléket.

 

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a többszörös visszaeső vádlottakkal szemben kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon, melyet a legidősebb férfi tettesként, míg a két fiatalabb bűnsegédként követte el. Vádiratában a járási ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, valamint azt indítványozta, hogy a járásbíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el. A járási ügyészség vádirata mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlottak a járásbíróság előkészítő ülésén a vádiratnak megfelelően beismerik tettüket és lemondanak a tárgyaláshoz fűződő jogukról.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában