Felszámolják az állományt

2021.12.08. 20:10

Újra tarolt a madárinfluenza a megyében

A járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében a szakemberek megkezdték a telep felszámolását.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki 2021. december 7-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban, egy 42 ezer darabos pecsenyekacsa-állományban – olvasható a Nébih honlapján.

 

A balmazújvárosi baromfiállományban a kacsák megemelkedett elhullása alapján következtettek a telep dolgozói a madárinfluenza megjelenésére. A gyanút a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették, az állatok pusztulását a vírus H5N1 altípusa okozta. A 42 ezer egyedet számláló állomány felszámolása haladéktalanul megkezdődött. A radikális intézkedés elkerülhetetlenül szükséges a betegség továbbterjedésének megakadályozásához, és ezzel a gazdasági kár mérsékléséhez.

 

A Hajdú-Bihar megyei kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb megcáfolhatatlan bizonyítéka, amelyre tekintettel a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat! Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában